Policija lovila kršitelje, kazen 250 evrov in tri točke

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Prejšnji teden je policija izvedla preventivno akcijo Osredotoči se na cesto, v kateri so poostreno nadzirali, ali vozniki med vožnjo uporabljajo naprave in opremo, ki zmanjšujejo slušno ali vidno zaznavanje v cestnem prometu.
Oglej si celoten članek

Policisti so v akciji ugotovili 1428 kršitev, v 59 primerih pa izrekli opozorilo, so sporočili z Generalne policijske uprave. Akcija je potekala med 9. in 15. oktobrom z namenom opozoriti, da se morajo vozniki med vožnjo osredotočiti zgolj na dogajanje na cesti. Na policiji namreč opozarjajo, da je odmik pozornosti s ceste, četudi zgolj za kratek čas, lahko izjemno nevaren.

V času akcije so policisti nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme, kot so denimo tablice, prenosni računalniki in slušalke, ki motijo voznike motornih vozil, kolesarje in voznike e-skirojev med vožnjo. Opozarjali so tudi na druge motilce pozornosti, kot so upravljanje klime, radia in navigacije v vozilu.

Ugotovili so 1428 kršitev, povezanih z zmanjševanjem voznikovih slušnih in vidnih zaznavanj ter obvladovanjem vozila. Med vsemi kršitelji je bilo tudi 93 tujcev, so še sporočili s policije.

Foto: Profimedia Telefoniranje med vožnjo

Gre za skupno akcijo z Agencijo za varnost prometa, kjer jo sicer imenujejo Varno brez telefona in v kateri ozaveščajo o nevarnosti udeležbe v prometu in sočasne uporabe telefona pri voznikih motornih koles, koles in drugih udeležencev v prometu.

Za uporabo mobilnega telefona med vožnjo je za voznike motornih vozil predpisana kazen 250 evrov ter tri kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja, torej kolesa, e-skiroji in preostala lahka motorna vozila, kazen za uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Na posledice zmanjšane pozornosti v avtomobilu opozarja tudi Dars. Objavili so posnetke nesreč na naših avtocestah, ki so posledica premalo zbrane vožnje. Kaj se lahko zgodi, če za hip odvrnete pozornost, lahko preverite tukaj

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.