Policija "najela" Italijana

Foto: Žurnal24 Posle z razpečevanjem mamil so najprej razkrinkali avstrijski varnostni organi,
Pod krinko. Tajni sodelavec bi bil lahko kdorkoli. Policija taktike ne razkriva.
Oglej si celoten članek

Droga. Šestčlansko domnevno kriminalno navezo, ki ji na ljubljanskem sodišču sodijo zaradi razpečevanja heroina in kokaina, najbolj obremenjujejo trije policisti pod krinko, ki naj bi od združbe kupili za prek 30 tisoč evrov droge.

Nepolicist izjemoma
Zakon
. “Ukrep tajnega delovanja izvaja policist, policijski delavec tuje države ali izjemoma, če izvedba tajnega delovanja drugače ni mogoča, nekdo drug,” na policiji odgovarjajo na vprašanje, zakaj se kot policist pod krinko v preiskavo sploh vključi nek tujec.

 

V začetku februarja lani je policija začela tajno nadzorovati kriminalno združbo, ki naj bi s Kosova vozila drogo v Ljubljano. Tajne ukrepe sta z nakupi droge pri osumljenih izvajala tudi dva tajna policijska delavca, pri odkupih tik pred aretacijo pa je sodeloval še tretji tajni delavec,” je kot priča na sojenju šesterici pojasnjeval ljubljanski kriminalist Tomi Fajfar.

“Tajni” Italijan

Tajni policijski delavec, ki naj bi mu domnevni vodja združbe Mustaf Izairi prodal skoraj 400 gramov kokaina ter kilogram in pol heroina, je bil sicer Italijan. To je Fajfar na sodišču priznal, a sodniku in zagovornikom obtožene šesterice ni želel razkriti, ali je tajni sodelavec v Italiji zaposlen kot policist in ali je bil med policijama obeh držav sklenjen dogovor o njegovi vlogi v preiskavi domnevnih razpečevalcev. “S tem bi razkril policijsko taktiko,” se je izgovarjal kriminalist.

Možne kršitve pravic

Podobno odgovarjajo tudi na generalni policijski upravi, kjer “načina tajnega policijskega delovanja ne bodo razkrili, saj gre za varovanje varnosti vpletenih”. Pravniki pa opozarjajo, da je lahko kršena pravica do pravičnega sojenja obtoženih, če iz dovoljenja za njihovo tajno opazovanje ni razvidno, ali je ključne dokaze o njihovi krivdi zbral policist ali kdo drug.

Foto: Žurnal24

 

Tajno: skrajna možnost
1. Ali slovenska zakonodaja dopušča tuje tajne policijske sodelavce?
Naši zakoni ne prepovedujejo tujega tajnega policijskega sodelavca. Zakon o kazenskem postopku ta ukrep dopušča kot skrajno možnost, ko drugače ni možno zbrati dokazov za huda kazniva dejanja. Tuji tajni policijski sodelavec ne sme delovati v Sloveniji brez vednosti naše policije, niti ne sme tuja policija brez vednosti naše policije slediti osumljencem na našem območju.


2. Ali mora biti vloga tujih tajnih policijskih delavcev opisana v sporazumu? Za policijsko sodelovanje s članicami EU niso potrebni posebni sporazumi. Prej smo imeli s posameznimi državami bilateralne sporazume. Z drugimi članicami poteka sodelovanje prek Interpola.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.