Znane podrobnosti: Protestniki ne bodo smeli blizu teh lokacij

Foto: dz/Rok Torkar
Foto: dz/Rok Torkar
Jutri do polnoči na določenih območjih, krajih ali na javnih mestnih v Ljubljani, Bledu in Predosljah pri Kranju veljajo ukrepi za omejitev gibanja. Policija je danes pojasnila podrobnosti izvajanja odredbe.
Oglej si celoten članek

Vlada je zaradi velike verjetnosti hujših kršitev javnega reda omejila gibanje na določenih območjih v državi. Odredba je stopila v veljavo ob polnoči, veljala pa bo 48 ur.

''Odredba pomeni, da se na določenih objektih omeji ali pa prepove dostop vsem nepoklicanim osebam. Ti kraji so posebej označeni s trakom Policija, ograjami ali na drug način, na lokacijah pa so prav tako prisotni policisti. Ti bodo osebam, ki se bodo znašle na kraju, kjer je gibanje omejeno, povedali, da se tam ne smejo nahajati in jih usmerili na najbližjo pot, po kateri lahko zapustijo kraj. V primeru neupoštevanja opozorila policistov bodo osebam ukazali, naj to storijo nemudoma in jih opozorili na možnost stopnjevanja ukrepov, vključno z uporabo prisilnih sredstev," je pojasnil Alojz Sladič iz Sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi glede izvajanja odredbe o omejitvi gibanja na določenih območjih, krajih ali na javnih mestnih v Ljubljani, Bledu in Predosljah pri Kranju med 5. in 6. 10.

Ta območja po besedah Sladiča ne bodo predstavljala ovire pri izvajanju vsakodnevnih dejavnosti. ''Gre samo za ožja območja določenih objektov,'' je dejal.

Kot je še pojasnil, je v bližini omenjenih lokacij promet oviran ''minimalno'', določeni dostopi do stavb pa so popolnoma nedostopni. Tam naj se upoštevajo navodila policistov. Kovinske ograje že stojijo na Trgu republike, območju pred parlamentom, na Prešernovem trgu, Miklošičevi cesti in pred hotelom InterContinental. 

Prvič v zgodovini Slovenije je bil aktiviran 9. člen Zakona o nalogah in pooblastilih policije.

Pričakuje se povečan promet

V povezavi z varovanjem predsedovanja lahko pričakujemo tudi povečan promet in občasne mobilne zapore v prometu. Sladič je ob tem pozval, naj se upoštevajo vsa navodila policistov iz spremstva ali ob točkah začasnih zapor. Vsem osebam, ki živijo na lokacijah, kjer se bo izvajala uredba, bo omogočeno vsakodnevno gibanje, je še zagotovil.

Odredba bo po besedah Sladiča veljala ''nujno potreben čas, da se zagotovi varno izvedbo policijskih nalog.'' V Policiji računajo na preklic jutri popoldan, uradno pa lahko ukrepi veljajo do jutri do polnoči.

Policija voznike opozarja, da se morajo ob srečanju policijskih vozil za spremstvo varovane kolone, ki so označena z rdečimi in modrimi lučmi, ustaviti, se po možnosti umakniti z vozišča ter varovani koloni omogočiti neoviran in prost prehod. Z vožnjo lahko nadaljujejo takoj, ko se mimo zapelje zadnje policijsko vozilo, označeno z rdečo in modro lučjo, oziroma ko to dovolijo policisti, ki bodo urejali promet v križišču, so še navedli.

V Slovenijo danes prihajajo voditelji držav EU in Zahodnega Balkana, ki se bodo sestali na Brdu pri Kranju. V torek bo neformalna večerja voditeljev članic EU, vrh EU-Zahodni Balkan pa v sredo.

Medtem stranka Resni.ca napoveduje nove množične protivladne proteste, njen predsednik Zoran Stevanović pa je namignil tudi na možne blokade cest. Policija opozarja, da javni shod ni prijavljen in da organizator ni poskrbel za varnost. Udeležencem so svetovali, naj ne prinašajo nevarnih predmetov in naj se shoda ne udeležijo z otroki. Zaradi napovedi protesta je vlada za čas vrha omejila gibanje v Ljubljani, na Bledu in okoli Brda.

V stranki Resni.ca so napovedali, da bodo danes podali pritožbo na upravno sodišče, saj je po njihovi oceni vladni sklep o omejitvi gibanja nezakonit in neustaven. Zoper odredbo, ki je dokončna, je namreč dopustno vložiti tožbo na upravno sodišče, ki o njej odloča prednostno. Tudi vrhovno sodišče o morebitni pritožbi zoper sodbo upravnega sodišča odloča prednostno, še navaja zakon o nalogah in pooblastilih policije.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 16:48 5. Oktober 2021.

    Radovljičan žekaže golo rit toje profesor glazbe titoist.

  • 15:49 5. Oktober 2021.

    nujno pisati vsem vabljenim da bi bilo prijazno do ljudi če bi odpovedali svoj obisk osebno in se udeležili srečanja …

  • 15:37 5. Oktober 2021.

    Človek s čisto vestjo se nima koga bati, Janez & co pa dokazujejo ravno obratno. Kolikor mi Stevanovič ne potegne, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.