Policija ponovno v akciji, to preverjajo

Foto: Anže Petkovšek avtocestna policija
Foto: Anže Petkovšek avtocestna policija
Začenja se preventivna akcija Varnostni pas varuje vas.
Oglej si celoten članek

Včeraj se je začel drugi letošnji del nacionalne akcije Varnostni pas varuje vas, ki bo potekala vse do nedelje, 10. julija. Akcija, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa (AVP), je namenjena opozarjanju na pomen pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu. ''Policisti vas ob tej priložnosti pozivamo, da se v vozilu pripnite vedno in brez izgovorov. In to na vsaki, tudi najkrajši poti,'' sporočajo iz Policije.

Posebej izpostavljeni so mlajši

Posledice najhujših prometnih nesreč bi lahko bile bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas. Varnostni pas je letos do 18. junija uporabljala dobra polovica voznikov, ki so umrli v prometnih nesrečah. Od 16 umrlih voznikov osebnih avtomobilov jih je 9 uporabljalo varnostni pas. Delež neuporabe varnostnega pasu je znašal kar 44 % in je najvišji v zadnjih petih letih. Letos umrli vozniki osebnega avtomobila, ki varnostnega pasu niso uporabljali, so bili stari 21, 23, 44, 57, 58, 70 in 80 let.

Pri hudo poškodovanih voznikih jih je varnostni pas po podatkih AVP uporabljalo 78 odstotkov, pri lažje telesno poškodovanih pa 92 odstotkov, izpostavljajo na Policiji.

Do 21. junija letos so policisti ugotovili 22.376 kršitev neuporabe varnostnih pasov. 2.407 je bilo kršitev, povezanih z neuporabo zadrževalnih sistemov pri otrocih, ki so najbolj izpostavljeni in že ob lažjih trkih lahko utrpijo hujše posledice. Pri uporabi otroških varnostnih sedežih in zadrževalnih sistemov je novela Zakona o pravilih cestnega prometa, ki je začela veljati avgusta lani, prinesla spremembe. Po novem morajo biti otroci, manjši od 140 cm (prej 150 cm) ali lažji od 36 kilogramov, med vožnjo v motornem vozilu pripeti v otroškem varnostnem sedežu.

Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h.

Vsaka policijska uprava bo v tem času izvedla po en poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov, sicer pa bodo policisti aktivnosti v zvezi z akcijo izvajali ob rednem delu. Pri nadzoru bodo policisti ugotavljali tudi uporabo naprav in opreme, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo.

Pravilno uporabo varnostnega pasu lahko preverite tukaj.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:42 5. Julij 2022.

    varnostni pas je varnost, ampak potnikov, čelada je varnost potnikov, oz. če je moped motor, čelada ... zame je to …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.