Policija za svojo prisotnost zaračunala 511 organizatorjem

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Policisti državnega proračuna ne polnijo le s kaznimi, v zadnjih dveh letih so pol milijona prislužili tudi na račun varovanja javnih prireditev.
Oglej si celoten članek

V zadnjih dveh letih, od kar je policiji omogočeno zaračunavanje svoje pomoči pri vzdrževanju red ali preprečevanju ogrožanj javnega reda, so račun izstavili 511 organizatorjem.

Kljub prisotnosti varnostnikov, pa mora v skladu s pravilnikom, ki ga je sprejel notranji minister Vinko Gorenak, organizatorji, v nekaterih predpisanih primerih k sodelovanju povabiti tudi policijo, ta pa jim nato pravico zaračunati svoje stroške. Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave pojasnjuje, da celoten izračun nastane na podlagi števila opravljenih ur policistov, prevoženih kilometrov policistov in stroškov izposoje zaščitnih ograj.

Za lažjo predstavo, prireditelji ene od študentskih prireditev v Ljubljani, ki jo obišče okoli 20.000 ljudi, so za sedmerico policistov plačali 2.000 evrov. Koliko policistov je na prireditvi potrebno, določijo policisti v sodelovanju z organizatorjem sami. Soglasje pa ni potrebno, če organizator prireditve ni prijavil oziroma zanjo pridobil soglasja, pa bi ga moral.

Kdaj morate povabiti policijo na svojo prireditev?

V skladu s pravilnikom morajo organizatorji policiste k varovanju povabiti, če je prireditev na javni cesti, na športno prireditev, za katero imata organizator ali policija utemeljene podatke ali informacije o možnih kršitvah reda ali ogrožanju javnega reda ali če je istovrstnih prireditvah v obdobju zadnjih treh let že prihajalo do kršitev reda ali ogrožanja javnega reda ter če policija na podlagi utemeljenih podatkov ali informacij oceni, da je treba zagotoviti navzočnost policistov na prireditvi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 08:11 21. Julij 2015.

    Sej v Sloveniji je država največji kriminalec!

  • 07:44 21. Julij 2015.

    In seveda mora imeti organizator možnost najema konkurence. Magari policije iz sosednje države. To, da neka inštitucija odloči, koliko bo …

  • 23:05 20. Julij 2015.

    Strinjam se, da kazni gredo v integralni proračun, kar pa zasluzijo na trgu, pa bi moralo iti za amortizacijo opreme …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.