Policijski elektrošokerji niso nevarni, trdijo v ZDA

Foto: Žurnal24 Taserji kljub raziskavi ostajajo sporno policijsko orožje.
Taserji, 50.000-voltni električni paralizatorji, ki jih preizkuša tudi slovenska policija, niso nevarni za zdravje, ugotavljajo ameriški znanstveniki. Zakaj jih torej Amnesty krivi za smrt najmanj 70 ljudi?
Oglej si celoten članek

V obsežni študiji, ki so jo izvedli zaradi pogostih kritik javnosti, da so taserji nevarno policijsko orožje, so znanstveniki dokazali, da število poškodb zaradi uporabe paralizatorja ni veliko, pa še te so večinoma majhne in ne ogrožajo zdravja. Do sedaj so po uradnih navedbah morali hospitalizirati le tri "žrtve" paralizatorja: dve sta se poškodovali pri padcu zaradi ohromitve, tretja pa je v bolnišnico prišla dva dni po strelu in ni dokazano, da se je njeno zdravje poslabšalo zaradi taserja. Po strelu iz taserja sta doslej v ZDA umrla dva človeka, vendar za nobenega niso uspeli dokazati, da je bila smrt neposredno povezana z električnim sunkom.

Različne navedbe o žrtvah taserjev
S povsem drugačnimi podatki glede žrtev postreže Amnesty International: po njihovih podatkih naj bi zaradi taserja samo v ZDA umrlo več kot 70 ljudi, po vsem svetu pa je umrlo 245 ljudi, katerih smrt bi lahko bila povezana s taserjem. Oliver Sprague iz Amnestyja je poudaril, da "se ne smemo slepiti; taser je nevarno orožje". Ljubiteljem teorij zarot se bo tudi zdelo pomenljivo, da je znanstveno raziskavo financiral ameriški nacionalni inštitut za pravosodje. Predstavniki policije nasprotno zagotavljajo, da so 50.000-voltni paralizatorji varni in da prispevajo k nekrvavi rešitvi incidentov, v katerih bi sicer lahko kdo zaradi strela iz pištole umrl.

Taserji tudi v Sloveniji
Poslanci so lani zavrnili pobudo Marka Pavlihe, da bi prepovedali uporabo paralizatorjev v policiji. Policija je takrat sporočila, da bo taserje znamke x26 kot alternativo strelnemu orožju poskusno začela uporabljati v specialni enoti že dan po zeleni luči iz državnega zbora. Poskusno obdobje njihove uporabe je trajalo eno leto, a so ga podaljšali še za eno leto, tako da taser ostaja del opreme slovenskih specialcev. Po navedbah slovenskega Amnestyja je bil taser pri nas doslej uporabljen samo v nadzorovanih okoliščinah – med preizkušanjem v sestavi posebnih enot policije – tako da o morebitnih poškodbah med Slovenci ni mogoče govoriti.

Taser je nastal leta 1969. Ob strelu iz taserja žrtev zadaneta dve tanki kovinski žički, po katerih steče napetost več deset tisoč voltov (nekateri paralizatorji uporabljajo celo napetost 1 MV). Žrtev začuti ostro bolečino in ima popolnoma paralizirane mišice, tako da nenadzorovano pade po tleh. Pri daljših elektrošokih (nekaj sekund) lahko celo začasno izgubi zavest. Taserje napajajo kar običajne baterije AA; delujejo v krogu do deset metrov.

Oglejte si demonstracijo delovanja taserja:

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.