Policiste bo nadzoroval poseben oddelek

Foto: Žurnal24 Po besedah Brezigarjeve želijo z novim oddelkom odpraviti vsakršen dvom v preisk
Vrhovno državno tožilstvo bo s specializiranim oddelkom obravnaval sume kaznivih dejanj, ki jih bodo storile osebe s policijskimi pooblastili.
Oglej si celoten članek

Po besedah generalne državne tožilke Barbare Brezigar bo oddelek povsem ločen od policije in vojske, s čimer želijo odpraviti vsakršen dvom v preiskavo kaznivih dejanj pri osebah s policijskimi pooblastili. Na oddelku, ki ima prostore na Puharjevi ulici v Ljubljani, v skladu s spremenjeno zakonodajo deluje devet policistov, ki so tudi zaposleni na vrhovnem državnem tožilstvu, pomagata pa jima dve državni tožilki. Oddelek bo po besedah Brezigarjeve preiskoval sume kaznivih dejanj pri vseh osebah, ki imajo policijska pooblastila (policisti, vojaški policisti in uslužbenci vojaške varnostno-obveščevalne službe).

Brezigar: Projekt pomemben za naš kazenski sistem
Projekt, pri katerem sodelujejo ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za pravosodje in ministrstvo za obrambo, je po besedah Brezigarjeve zelo pomemben za slovenski pravni red, hkrati pa tudi za samo tožilstvo: "Projekt pomeni zelo veliko spremembo v našem kazenskem postopku, saj v njem prvič delujejo policisti in državni tožilci skupaj. To pomeni, da sta se prvič združili vlogi odkrivanja kaznivih dejanj in pregona, kar je zelo pomembno," je dejala Brezigarjeva. Po besedah pravosodnega ministra Lovra Šturma jih je k sodelovanju vzpodbudila sodba evropskega sodišča, ki je v tako imenovanem primeru Matko (primer je iz leta 1995) leta 2006 ugotovilo, da država osebi, ki je bila v primeru prizadeta, ni zagotovila ustreznega varstva zaradi nasilja. "Nova zakonska ureditev in oddelek, ki smo ga ustanovili, daje zagotovilo, da do podobnih dogodkov ne bo več prišlo. Hkrati je sam oddelek pomemben preizkus sodelovanja med različnimi organi pri preiskavi kaznivih dejanj, kar je sicer v svetu vse pogostejša praksa," je dejal Šturm.

Lani v policiji 362 sumov kaznivih dejanj

Na policiji so lani zabeležili 362 sumov kaznivih dejanj, kar naj bi po besedah Mateja dokazovalo, da je ustanovitev oddelka upravičena. © BOBO

 
Notranji minister Dragutin Mate je povedal, da so v policiji lani zabeležili 362 sumov kaznivih dejanj, od katerih je bila v 80 primerih podana kazenska ovadba, kar po njegovih besedah pomeni, da je ustanovitev takšnega oddelka več kot upravičena. Na vprašanje, ali se ji zdi, da bodo policisti, ki bodo v sklopu oddelka preiskovali sume kaznivih dejanj svojih nekdanjih kolegov, res lahko povsem nepristranski, je Barbara Brezigar odgovorila, da je v to skoraj povsem prepričana. Po njenih besedah slednje zagotavlja prav to, da bodo policisti zaposleni na tožilstvu in da ne bodo del policijskega ali vojaškega sistema. Poleg tega bo pri njihovem delu zagotovljen tudi nadzor s strani tožilcev, je dejala.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.