Policisti letos zasegajo avtomobile kot po tekočem traku

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Policisti letos nimajo usmiljenja do voznikov.
Oglej si celoten članek

Samo pretekli konec tedna so samo policisti PU Ljubljana zasegli 13 vozil, do 22. julija letos pa so zasegli že 659 motornih vozil. Veliko, glede na to, da so v enakem obdobju lani zasegli "zgolj" 324 motornih vozil.

Dva tipična primera

"Policisti PU Ljubljana so iz prometa izločili dva voznika pod vplivom alkohola in sicer prvega, ki je bil z vozilom renault kangoo ustavljen v Centru Ljubljane. Rezultat alkotesta je pokazal 071 mg/l alkohola v organizmu. O drugi voznici pa so bili policisti obveščeni s strani občana. Voznica je bila z osebnim vozilom znamke R twingo ustavljena v Kočevju, preizkus z alkotestom pa je pokazal 1,34 mg/l alkohola v organizmu," so v začetku tedna v svojem poročilu namenjenem medijem zapisali policisti PU Ljubljana.

To sta le dva od stotine primerov, ki se vsak mesec zgodijo v Sloveniji. Do 22. julija so samo policisti PU Ljubljana torej zasegli enkrat več motornih vozil, ko v enakem obdobju lani. Pojasnili so, da gre v večini primerov za vožnjo vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, poleg tega pa so pogosto prav slednji vozniki tudi pod vplivom alkohola ali drog. 

TUDI O NORMAH Izpoved slovenskih policistov o inkasantstvu

Kdaj policist zaseže motorno vozilo?

Zaseg motornih vozil opredeljuje zakon o pravilih cestnega prometa. Slednji med drugim določa, da policist motorno vozilo vozniku zaseže, če ga zaloti pri storitvi hujšega prekrška in je izpolnjen eden izmed naslednjih pogojev. Policist vozilo zaseže, če je bil prekrškar v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan zaradi prekoračitve dovoljene hitrosti. Pri tem mora hitrost v območju za pešce ali v območju umirjenega prometa najmanj trikrat preseči za več kot 20 km/h, v naselju za več kot 30 km/h, na cesti zunaj naselja za več kot 40 km/h, na avtocesti cesti ali hitri cesti pa za več kot 50 km/h.

Slovenija Ljubljanski policisti zasegli ferrarija

Policist vozilo prekrškarju tudi zaseže, če je bil v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan zaradi vožnje pod vplivom alkohola, vožnje pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi ali odklonitve odrejenega preverjanja psihofizičnega stanja. Vozilo mu tudi odvzame, če ima storilec hujšega prekrška prepoved vožnje motornega vozila; če nima veljavnega vozniškega dovoljenja; če mu je vozniško dovoljenje začasno odvzeto ali je v postopku odvzema; če je kljub prepovedi nadaljnje vožnje vožnjo nadaljeval ali ponovil prekršek, zaradi katerega mu je bila prepovedana nadaljnja vožnja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 07:40 30. Julij 2017.

    Vozi se po pravilih, pa se ti ne bo treba ukvarjati s takimi temami!

  • 01:19 30. Julij 2017.

    Zaseg je povezan z ogromnimi stroški. Zakaj potem banda zahojena ne bi plenila? Najprej si napišeš zakon, da se potem …

  • 21:26 29. Julij 2017.

    lahko se poslovijo od vozila slaba vozila grejo v prešo bolša v prodajo

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.