Policisti naj bi pri Počivalšku našli "listek z navodili"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Vodja preiskav na Nacionalnem preiskovalnem uradu Igor Kekec je potrdil, da je bil Počivalšek vnaprej obveščen o hišni preiskavi
Oglej si celoten članek

Policisti so po neuradnih podatkih spletnega portala 24ur.com pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku našli listek z navodili, kaj storiti v primeru hišne preiskave. 

Nekdanji vodja preiskav pri NPU Igor Kekec je pred poslanci preiskovalne komisije državnega zbora potrdil, da so, medtem ko so pri Počivalšku izvajali hišne preiskave, ugotovili, da je bil le ta o njih v naprej obveščen. A ker gre za predkazenski postopek o tem ne more govoriti, saj "bi s tem razkril vse, kar je bilo najdeno oziroma ugotovljeno pri teh hišnih preiskavah."

Glede listka z navodili, je Kekec dejal: "Verjamem, da če razpolagate s takimi podatki, razpolagate. Jaz tega ne morem potrditi.” 

V hišni preiskavi so zasegli ministrov telefon, vendar pa Počivalšek po besedah Kekca ni dal dovoljenja za njegovo odklepanje, zaradi česar so morali telefon na odklepanje poslati v tujino.

Počivalšek je v odzivu na današnje zaslišanje na Facebooku zapisal, da je Kekec lagal glede tega, da naj preiskovalcem ne bi dal gesla za odklepanje telefona in da so

"Mene osebno sicer glede tega nihče ni kontaktiral, vsa gesla pa so pridobili od mojega pooblaščenca. Ko so mu dejali, da imajo težave z odklepanjem telefona, jih je usmeril na ustrezne službe na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, saj je šlo za službeni telefon," je zapisal Počivalšek.

"V moji dolgi karieri managerja nimam ene same črne pike, zato me še toliko bolj bolijo vse laži, ki sem jih bil deležen zaradi vstopa v sedanjo koalicijo. Od preiskovalcev pričakujem, da se namesto javnega komentiranja zadeve osredotočijo na njihovo delo in bodisi zaključijo postopek ali pa pridejo na dan z argumenti in dokazi." 
Zdravko Počivalšek

Poleg tega je Kekec po besedah Počivalška javnost zavajal tudi glede odredbe, ki naj bi bila podlaga za to, da so službeni telefon ministra nato v odklepanje poslali tujemu zasebnemu podjetju. "Odredba, ki je bila meni vročena, namreč dopušča izvedbo preiskave telefona izključno strokovno usposobljenim osebam slovenske policije," je zapisal Počivalšek. "Dodatno me čudi, da vodja preiskave na NPU javno komentira odprte predkazenske postopke, v katerih dejstva niso v celoti razčiščena. Edini podatek glede hišne preiskave sem dobil od odgovorne urednice POP TV Tjaše Slokar Kos. Verjetno bi bilo koristno njo vprašati, od kod ji te informacije. Sicer pa se je v preteklosti že pogosto izkazalo, da je imela ta televizijska hiša notranje informacije glede preiskovalnih aktivnosti NPU."

xxx

V državnem zboru je danes potekala seja preiskovalne komisije državnega zbora o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in političnega vplivanja na potek oziroma izid predkazenskih in drugih postopkov. Na njej so zaslišali nekdanjega direktorja NPU Darka Muženiča, pomočnika direktorja NPU Davida Antoloviča, Igorja Kekca in Uroša Lepošo.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 08:47 14. Oktober 2021.

    Človekov obraz ti pove vso vsebino tistega, ki ga nosi. Njegovo "inteligenco",lažnivost, pokvarjenost itd. Niti jezika mu ni treba iztegniti, …

  • 06:56 14. Oktober 2021.

    kaj nam pa morejo, morejo...

  • 23:39 13. Oktober 2021.

    Najbolj poštena vlada v zgodovini Slovenije, pa najbolj butasta tudi. Mislim, da je zadnji čas, da spokajo, tokrat cela garnitura …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.