Policisti ne obvladujejo več zelene meje

Foto: EPA
Foto: EPA
Po naših informacijah naj bi številni begunci tekom dneva prečkali zeleno mejo. Policistov, ki bi te ilegalne prebežnike lovili po travnikih in poljih, pa enostavno ni dovolj. Beguncev, ki so nelegalno prestopili mejo, torej ki so prečkali tako imenovano zeleno mejo, so nato v notranjosti države prijeli 650. Koliko jih je, ki jih niso prijeli, lahko le ugibamo.
Oglej si celoten članek

V sprejemnem centru za begunce v Brežicah so danes evidentirali 900 tujcev. Trenutno je v centru 300 tujcev, ostale pa so odpeljali v druge centre po državi.

Brežiški sprejemni center lahko trenutno sprejme 400 migrantov, sicer pa kapacitete očitno širijo, saj postavljajo dodatne šotore.

Vodja oddelka za tujce na Policijski upravi Novo mesto Anton Štubljar je v izjavi za medije dejal, da so do sedaj z Obrežja odpeljali okoli 700 tujcev, trenutno jih čaka še med 300 in 400. Med 300 in 350 migrantov je po njegovih besedah še na območju mejnega prehoda Rigonce.

Na Obrežju je sicer trenutno mirno, ljudje so si postavili šotore, v katerih nameravajo prenočiti. Po besedah predstavnikov humanitarnih organizacij trenutno predvsem primanjkuje šotorov, tudi zato, ker je za nocoj napovedan dež. Dejansko število čakajočih beguncev naj bi bilo nekoliko višje od uradnih številk policije.

Proti mejnemu prehodu sicer še prihajajo manjše skupine beguncev, medtem ko dodatnih avtobusov iz Tovarnika naj ne bi pričakovali.

Po Štubljarjevih besedah so vzpostavili tudi boljše sodelovanje s hrvaškimi mejnimi organi, ki jih obveščajo o situaciji na Hrvaškem. "Trenutno nimamo informacij, ki bi kazale na to, da se nam v množičnem obsegu bližajo skupine migrantov," je dodal.

Kot kaže, nocoj čez mejo več ne bodo spuščali novih beguncev in jih nameščali po centrih v Sloveniji, a uradne potrditve te informacije ni.

Na terenu so še vedno prostovoljci iz več držav, prav tako na območju, kjer se na Obrežju zadržujejo begunci, delujejo vsaj trije zdravniki prostovoljci. Danes so denimo oskrbeli deklico z zlomljeno roko in moškega s srčno kapjo. Oba so odpeljali v brežiško bolnišnico.

Po navedbah nekaterih humanitarnih delavcev imajo otroci, njihove matere ter nosečnice prednost pri vstopu v državo oz. pri namestitvi v zbirne centre. Družin načeloma naj ne bi ločevali.

Skupno so po nastanitvenih in sprejemnih centrih namestli 1650 ljudi.

Foto: Policija/STA tabela

Zelene meje niso imeli pod nadzorom

Z mejnega prehoda Obrežje in Rigonce, kjer naj bi se sinoči zbralo več tisoč beguncev, danes v zbirne centre po državi pospešeno vozi več avtobusov.  “Z avtobusom so najprej odpeljali družine z otroki, peljali so jih v Gornjo Radgono,” so za naš portal povedali na prehodu Rigonce.

Begunce čez mejo spustijo takrat, ko je na naši strani zagotovljen avtobusni prevoz, ki jih pelje naprej v zbirne centre po državi. Okrog 14. ure teh prevozov več ni bilo zagotovljenih, policisti niso imeli informacij, kdaj naj bi avtobusi spet prišli. 

Foto: Žurnal24 begunci rigonce

Po naših informacijah naj bi medtem številne skupine beguncev tekom dneva neovirano prečkale zeleno mejo. Kot smo izvedeli neuradno, naši policisti – zaradi premajhnega števila – enostavno ne obvladujejo več položaja, tako da ti prebežniki, ki ilegalno prečkajo mejo, prosto potujejo naprej proti severu. Policija nam je potrdila, da je na območju novomeške policijske postaje prijela 500 prebežnikov, ki so prečkali zeleno mejo, na območju Gornje Radgone so jih prijeli 150.

Foto: Anže Petkovšek horgoš
Izvedeli smo tudi, da so na Hrvaškem 600 beguncev z avtobusi prepeljali do slovenske meje na območju policijskih uprav Maribor in Murska Sobota. Tja dodatnih policistov, ki bi varovali zeleno mejo, enostavno ne morejo poslati, saj dodatnih okrepitev enostavno ni. 

Pojasnila smo poiskali na Generalni policijski upravi, kjer Vesna Drole poudarja: "Če begunca policija ne ustavi takoj pri prečkanju zelene meje, to ne pomeni še nič. Policija opravlja tudi tako imenovane izravnalne ukrepe, v skladu s katerimi prebežnike lovi tudi v notranjosti države.

Droletova izpostavi še, da policija vse sile uperja v varovanje državne meje in v to, da bi bili vsi ilegalni prehodi evidentirani v skladu z veljavno zakonodajo. Povedala je še, da nekaj dodatnih okrepitev znotraj policije še vedno je na razpolago in da jih "razporejajo na tista območja, kjer jih trenutno potrebujejo". Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic pa je poudaril, da policisti v celoti obvladujejo situacijo ter da so varnostne razmere dobre.

V Slovenijo je doslej - po uradnih podatkih - prispelo več kot 1500 beguncev, od tega tretjina iz Sirije in tretjina iz Afganistana, 150 pa je Iračanov.

Trije domnevni državljani Sirije, ki so jih danes, okoli 6.30 na zeleni meji v naselju Gomila pri Kogu prijeli policisti Policijske postaje Ormož, so zaprosili za mednarodno zaščito. Nastanjeni bodo v Azilni dom v Ljubljani.

Peš proti Avstriji

Foto: Sobotainfo.com Begunci peš proti Avstriji

 

Val beguncev se je prelil v Avstrijo. Več o tem TUKAJ.

PREBERITE TUDI: 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.