Policisti v akciji. Kreditni!

Foto: Žurnal24 Dokumenti dokazujejo, da je sindikat ponujal posojila in na nek način tudi jamči
Vse več je dokazov, da so banko Raiffeisenbank St. Stefan preiskovali policisti, ki so pri njej najemali posojila.
Oglej si celoten članek

Policisti v Murski Soboti so prejeli le dve prijavi zaradi najemanja kreditov pri avstrijski banki Raiffeisenbank St. Stefan, saj naj bi prijavitelje odvračali od podajanja ovadb. Koliko pogovorov so imeli z morebitnimi prijavitelji, nam tiskovni predstavnik Jože Prša zaradi interesa preiskave ni želel razkriti. Po naših informacijah od vsaj petih policisti naj ne bi sprejeli kazenske ovadbe in naj bi prijavitelje predhodno opozorili, da v njihovem primeru ni kaznivega dejanja. Prša odločno zanika, da bi policisti to počeli.

 

Sporno le, če policist ni odplačeval

Tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je prejela obrazca, na katerem sindikat potrdi, da je kreditojemalec njihov član, in reklami list s ponudbo banke. “V tej zadevi nima KPK drugih listin, izjav ... zato tega ni proučevala, bosta pa ti listini odstopljeni organom pregona,” pravi Mirjan Hren, svetovalec komisije. Meni, da bi navzkrižje interesov lahko nastopilo, “če bi policist kot kreditojemalec pri neki banki preiskoval sume kaznivih dejanj uslužbencev banke, pri kateri neredno odplačuje svoj kredit, oziroma če krši pogodbeno dogovorjene obveznosti iz pogodbe”. Sicer pa poudarja, da preiskave najemanja posojil pri Raiffeisenbank še niso končali.

Posojilo le članom
Po skoraj treh mesecih zbiranja informacij in preiskovanja policisti niso ugotovili elementov kaznivih dejanj, ki se jih uradno preganja, zato niso podali kazenskih ovadb v zvezi s kaznivimi dejanji ponarejanja listin in goljufije, ki so bile banki očitane, ampak so zaprosili tožilstvo za nadaljnje usmeritve. Znano pa je, da so slovenski policisti, tudi nekateri iz Murske Sobote, najemali ugodna posojila pri isti banki, ampak v drugi enoti, v kraju Hausmannstätten.

Posojila so lahko najeli le policisti, ki so bili člani Policijskega sindikata Slovenije, zato je sindikat za kreditojemalce na potrdilo o plači/pokojnini s štampiljko potrdil njihovo članstvo. Dejstvo pa je, da ta banka v času sodelovanja s policijskim sindikatom ni imela dovoljenja Banke Slovenije za trženje hipotekarnih posojil.

Policisti naj bi sicer obroke vračali v gotovini, ki se je zbirala v sindikalnih pisarnah območnih enot. Dan in ura izplačevanja denarja naj bi bila objavljena na oglasnih deskah policijskih enot, kjer ima pravico svoja obvestila objavljati tudi sindikat.

Kresalova ne komentira
Andrej Kocbek, predsednik območnega policijskega sindikata Murska Sobota, je to potrdil: “Vem, da so naši policisti kredite najemali. Koliko njih, ne vem, ker ni nobene evidence. Sem jo že iskal. Sicer pa sem predsednik šele slabi dve leti. Možno je, da morebitna kazniva dejanja preiskujejo tudi tisti, ki so imeli najet kredit.”

In kaj pravi ministrica Katarina Kresal o možnem navzkrižju interesov? “Ministrica zadeve ne more komentirati, ne da bi poznala podrobnosti preiskave,” je bil odgovor notranjega ministrstva. Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi imela Kresalova vse dokumente, ki smo jih prejeli tudi v uredništvo, na svoji mizi.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.