Policisti vas bodo decembra veselo ustavljali

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24
Policisti v času veselega decembra vsako leto beležijo povečano število vinjenih udeležencev cestnega prometa. Zato se obeta poostrena kontrola prisotnosti alkohola, mamil in psihoaktivnih zdravil.
Oglej si celoten članek

Da bi preprečili poslabšanje prometno varnostnih razmer, bodo zato ta mesec poostreno izvajali kontrolo vožnje voznikov pod vplivom alkohola, mamil in psihoaktivnih zdravil ter na ta način izvajali akcijo "0,0 šofer – trezna odločitev".

Kot poudarjajo na policiji, sta osnovna cilja akcije zmanjšanje deleža alkoholiziranih udeležencev prometnih nesreč in zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik pri voznikih prisoten alkohol oziroma prepovedane droge. Še posebej bodo poostrili nadzor tik pred božično-novoletnimi prazniki, predvsem v nočnem času.

Alkohol v organizmu 12 ur po zaužitju

Policisti udeležencem v cestnem prometu svetujejo, da v primeru uživanja alkoholnih pijač uporabijo javna prevozna sredstva ali pa naj prevoz opravi voznik, ki ni užival alkoholnih pijač, prepovedanih drog ali psihoaktivnih substanc. Ob tem morajo vozniki upoštevati, da alkohol v organizmu ostane več kot 12 ur po zaužitju.

Voznike hkrati opozarjajo, da naj dosledno upoštevajo vse omejitve hitrosti, med vožnjo naj bodo vozniki in potniki v vozilih pripeti z varnostnim pasom. Med vožnjo je prepovedano tudi telefoniranje, razen če je to prostoročno.

Alkoholizirani lani povzročili osem odstotkov vseh nesreč

Policisti so sicer v prvih desetih mesecih letošnjega leta na slovenskih cestah obravnavali 18.874 prometnih nesreč, kar je pet odstotkov več kot v enakem obdobju lanskega leta (17.904). V prometnih nesrečah je umrlo 120 oseb oziroma tri več kot v enakem obdobju lani, 803 osebe (lani 757) so bile hudo, 7.453 (lani 8.160) pa lahko telesno poškodovane.

Alkoholizirani udeleženci so povzročili 1.515 (lani 1.664) prometnih nesreč, kar je osem odstotkov vseh prometnih nesreč v tem času.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.