Politico: Janša zaradi izida v ZDA med tremi največjimi poraženci v EU

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Menjava v Beli hiši bo zelo vplivala na dogajanje v EU. Nekateri politiki so z izidom volitev gotovo lahko zelo razočarani.
Oglej si celoten članek

Specializirani portal Politico analizira vpliv, ki ga bo imela zmaga demokratskega kandidata Joeja Bidna oziroma poraz zdajšnjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa za prihodnji razvoj dogodkov v nekaterih članicah EU. Osredinili so se na to, kaj preobrat v ZDA pomeni za posamezne voditelje evropskih držav

Svoje napovedi glede voditeljev so pri Politicu razdelili v dve skupini, največje zmagovalce in največje poražence. Med slednjimi je slovenski premier.

Zmagovalci

Angela Merkel

Nemška kanclerka Angela Merkel je pred nepredvidljivimi ameriškimi volitvami previdno napovedala, da bo sodelovala s katerimkoli izvoljenim predsednikom. A nobena skrivnost ni, kako Merklova prezira Trumpov način vladanja in njegovo nacionalistično politiko. Tudi Trump nemški kanclerki ni ostal dolžan v namigih, da mu ni čisto nič pri srcu, to je večkrat pokazal tudi javno. Pred nekaj dnevi pa je celo odkrito povedal, da je Nemčija med državami, ki se ga želi znebiti. Državi bremeni spor glede Trumpovih obtožb, da ima Nemčija v trgovini z ZDA velikanski presežek, in grožnja s carinami na nemške izdelke, piše Politico.

Foto: Profimedia Merkle, Macron, Trump

Merklova bo sicer prihodnje leto zapustila kanclersko mesto, a gotovo bi otoplitveni val v čezoceanskih odnosih zelo olajšal prenos oblasti v glavni evropski gospodarski sili, ki je zelo odvisna od dobrih trgovinskih in varnostnih odnosov z ZDA.

Mette Frederiksen

Danska premierka Mette Frederiksen odhod Trumpa lahko vzame kot zelo verjeten konec ledene dobe, ki je zamrznil medsebojne odnose potem, ko je Trump vehementno zahteval od Danske, naj mu proda vse bolj strateško pomembno Grenlandijo. "Grenlandija ni naprodaj," je dejala Frederiksnova in si nakopala Trumpov srd in zimo.

Emmanuel Macron

Kdo se ne spomni krčevitih rokovanj francoskega predsednika Emmanuela Macrona s Trumpom, skritih za kislimi nasmeški? Začetnega vzajemnega spoštovanja je bilo konec po letu 2017, ko je Macron napovedal obdavčitev ameriških tehnoloških gigantov, ter zaradi ideje, da bi morala EU vzpostaviti lastne oborožene sile. Dodatno sta si sili stopili narazen še z razhajanji glede Pariškega podnebnega sporazuma in izstopa ZDA iz iranskega sporazuma.

Foto: Profimedia Macron in Trump  

Poraženci

Boris Johnson

Boris Johnson si je gotovo želel drugačnega razpleta ameriških volitev, saj je britanski premier prav na Trumpa stavil možnost hitrega in za Otok ugodnega trgovinskega dogovora med državama, potem ko bo Združeno kraljestvo očitno precej na trdo zapustilo Evropsko unijo. Bodoči predsednik Biden je bil v preteklosti nasprotnik britanskemu izstopu iz EU, demokratska stranka pa je opozarjala Johnsona, da naj ne pričakuje trgovinskega dogovora, če bo Združeno kraljestvo kršilo dogovor o brexitu glede meje z Irsko. Izid ameriških volitev bo zato zagotovo zelo vplival na Johnsonovo pogajalsko stališče do EU, saj zdaj Londonu grozi, da bo postal v čezatlantskih političnih in gospodarskih odnosih obrobna prestolnica napram Parizu in Berlinu. Domači nasprotniki Johnsona pa že pripravljajo udarec ...

Viktor Orban

Madžarski premier je imel po pisanju Politica pravcato "bromanco" s Trumpom. Lani je tudi obiskal Belo hišo in bil deležen Trumpovih pohval, kako dobra je njegova za večino članic EU sporna protimigranstska politika. Prav tako se Trump ni dotaknil kritik na Orbanov skrajno negativen odnos do neodvisnih medijev in opozicije, ali pa do dejstva, da je Orban iz Budimpešte "pregnal" velikega donatorja demokratov Georga Sorosa. Orban je že leta 2016 odkrito navijal za Trumpovo izvolitev, polno podporo za podaljšanje mandata mu je dajal tudi pred letošnjimi volitvami.

Trenutno je še prezgodaj reči, na kakšen način bo Biden spremenil politiko, a dejstvo je, da se med državama obetajo v odnosih precej hladnejši časi.

Foto: Epa Janez Janša in Viktor Orban

Janez Janša

Politico je med tri največje evropske poražence dogodkov v ZDA uvrstil slovenskega premierja Janeza Janšo. "Slovenski premier je bolj kot ne zamočil, ko je v sredo čestital Trumpu s trditvijo, da je bolj kot ne jasno, da so ga Američani spet izvolili, pa čeprav je bil takrat rezultat še zelo negotov."

Janša je tudi dejal, da bo Biden eden najšibkejših predsednikov v zgodovini, spominja medij. Njegova vlada, ki bo v drugi polovici prihodnjega leta predsedovala Svetu EU, pa zdaj potrebuje strategijo, kako se prilizniti novemu ameriškemu predsedniku, piše Politico in dodaja nasvet: "Ena stvar mu bo morda pomagala: čeprav je zaveznik Orbana glede protiimigracijske politike, pa doslej še ni bil deležen tako močnih kritik glede demokratičnega nazadovanja."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 47

  • 09:48 9. November 2020.

    NO, KDO OD KOMENTARJEV JE IMEL MATEMATIKO ODLIČNO? ČE TEGA NISTE ZMOGLI, PA MISLITE, DA STE ZDAJ SPOSOBNI PRERAČUNAVANJA V …

  • 09:12 9. November 2020.

    Tisti, ki slovijo ukradene volitve, so navadne globalistične pičke

  • 23:25 8. November 2020.

    Janez Janša se verjetno ne zaveda, kakšno škodo dela Sloveniji z navijanjem za Trumpa in prepiri z evropskimi politiki. Kakšno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.