"Politiki se ne smejo z ustavo braniti pred kritikami"

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
Skupina razumnikov s protestno izjavo ostro proti nameri SDS in NSi, ki sta želeli v parlamentu razpravljati o domnevno pristranskem poročanju medijev ob protestih.
Oglej si celoten članek

41 izobražencev, med njimi nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic, profesorji Darko Štrajn, Rudi Ruzman in Jože Mencinger, arhitekta Ana Kučan, filozof Igor Pribac, Elena Pečarič in drugi, se je podpisalo pod protestno izjavo Kritika oblasti ni sovražni govor zaradi sicer v petek preklicane namere strank SDS in NSi za sklic seje Odbora za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino.

Na tem odboru naj bi "razpravljali o pozivanju k nestrpnosti in nasilju v nekaterih medijih". Po mnenju predlagateljev naj bi namreč nekateri mediji delovali v nasprotju z ustavo, ker so "svoj prostor odprli izjavam, ki so tolerirale, razpihovale ali celo pomenile neposredno pozivanje k nasilju".

Podpisniki peticije opozarjajo, da "politiki ustave ne smejo zlorabljati, da bi se z njo branili pred javnimi kritikami za svoje (ne)ravnanje v nedelujoči pravni državi".

"Politiki se pred legitimnimi zahtevami volilcev ne morejo braniti z ignoranco, s ščiti policijskih kordonov in selektivnim branjem ustavnih določb. To velja še toliko bolj, kolikor so s svojo neodgovornostjo volilce pred tem nedopustno izzivali."

"Ustava je integralen dokument in velja v celoti. Ustava zagotavlja ne le strpnosti državljanov, ampak tudi in še bolj varuje Slovenijo kot socialno in pravno državo. Če se ustava ne spoštuje v vseh svojih delih, je državna ureditev kot celota ogrožena. Državljani imajo dolžnost, da na to politike opomnijo in od njih zahtevajo odgovornost, kadar ti ogrožajo državno ureditev ter blaginjo državljank in državljanov."

Podpisniki nameravajo organizirati tudi javni dogodek, na katerem bodo razpravljali o (re)definiciji meja sovražnega govora.

Kot je znano, sta NSi in SLS namero o sklicu seje preklicali v prid "umiritvi razmer." Prav tako so sklic seje odbora za notranjo politiko, na kateri bi razpravljali o čezmernem policijskem nasilju na protestih v Mariboru, preklicali v PS.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 19:39 3. December 2012.

    Politiki ste na javnih funkcijah in za vas bi morala biti USTAVA RS - zakon!, pa je samo takrat kadar …

  • 19:27 2. December 2012.

    KAJ POLITIKI RES SPOŠTUJEJO USTAVO RS.<br /><br />PREBERITE. člen , ki govori ravno o takih oškodovanjih tistih , ki so …

  • 12:16 2. December 2012.

    Da bi vas le poslušali.Pa se mi vse bolj zdi, da gre v uho noter na drugem pa ven.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.