Polna usta sive ekonomije

Foto: Anže Petkovšek slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, izredna seja DZ, na kateri so
MMS za Durs. Med ministri in gospodarstveniki nismo našli takih, ki bi na Durs poslali fotografijo računa. Nadzor. Na Hrvaškem je promet "poskočil" za petino, na delu 794 inšpektorjev.
Oglej si celoten članek

"Vlada naj napove neizprosen boj proti sivi ekonomiji ter naj redno in temeljito pobira davke in prispevke," so gospodarstveniki prejšnji teden (in že velikokrat prej) sporočili vladi. Ob tem smo preverjali, kako učinkoviti so bili sami – vsaj simbolno, s pošiljanjem MMS-sporočil s fotografijami računov Davčni upravi Republike Slovenije (Durs), ki te lahko uporabi pri nadzoru blagajniškega poslovanja.

Pikalo bi davčne blagajne

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič do zdaj še ni poslal MMS-sporočila na Durs, prav tako ne tudi predsednik upravnega odbora obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh. "Povem zelo pošteno: nisem se niti spomnil," nam je zaupal Meh. Podobno je tudi v vladnih vodah: ministri in sekretarji, pristojni za gospodarstvo, delo, izobraževanje in pravosodje, te možnosti še niso uporabili. "Minister Jernej Pikalo ob tem poudarja, da ima pa že od nekdaj navado, da zahteva in vzame račun. Po njegovem osebnem mnenju pa bi že zdavnaj morali uvesti prave davčne blagajne," so dodali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak in sekretar Dejan Levanič zagotavljata, da vedno vzameta račun za opravljen nakup oziroma storitev. Z ministrstva za finance, ki ga vodi Uroš Čufer, niso odgovorili na vprašanje, ali je minister poslal kakšno MMS-sporočilo na Durs, temveč le, da "vodstvo z davčno upravo redno izmenjuje informacije o tekočem delu in prioritetnih dejavnostih na področju preprečevanja zlorab v zvezi s plačevanjem davkov ter informacije o zaznanih nepravilnostih pri poslovanju davčnih zavezancev".

Kazen zaradi osmih evrov

Na Dursu so dejali, da so od uvedbe akcije 1. julija prejeli nekaj več kot 1.200 MMS-sporočil. Pri tem se je povečalo število sporočil, ki so uporabna: sprva je bilo takih 85 odstotkov, zdaj pa je uporabna velika večina (99 odstotkov) sporočil. "Izbor zavezancev, pri katerih bomo na podlagi zbranih podatkov opravili inšpekcijske preglede, se bo pripravil na podlagi različnih kriterijev, MMS-sporočilo pa je eden od segmentov, ki bo pri izboru upoštevan," so pojasnili na Dursu.

"V blagajni mi je manjkalo osem evrov, dobil pa sem 900 evrov kazni," nam je povedal eden od kranjskih gostincev, ki ni želel biti imenovan; Dursovi inšpektorji so ga obiskali v poletnih mesecih. Prve podatke o poteku nadzorov na podlagi poslanih sporočil bodo na Dursu sicer imeli konec septembra, prve ugotovitve nadzora blagajniškega poslovanja pa od danes.

Fiskalizacija buri duhove

Na Hrvaškem so od uvedbe davčnih blagajn za poslovanje z gotovino (tako imenovane fiskalizacije) na začetku leta do 12. avgusta opravili kar 25.394 nadzorov. Davčne nepravilnosti so zaznali pri 3.055 zavezancih, od tega jih je 596 dobilo začasno prepoved obratovanja, so nam sporočili s hrvaške davčne uprave. Prijavljeni promet davčnih zavezancev se je junija povečal za 21,6 odstotka glede na lanski junij. "Nadzor je opravljalo 794 davčnih inšpektorjev. Zavračamo vse insinuacije, da so plačani po učinku; plačani so skladno z zakonom o državnih uslužbencih," so dodali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 21:15 10. September 2013.

    Glavno je da imajo lenuhi kaj za delati...in to tisti ljudje ki nikoli niso delali !! Drugo glavno pa je …

  • 11:10 19. Avgust 2013.

    niki končno zaživeli in delovali na trgu, kjer imajo vsi enake pogoje poslovanja, ne pa na trgu, kjer kriminalci poštenim …

  • 11:10 19. Avgust 2013.

    EU-a i više od svih zemalja članica s kojima graniči."<br /><br />http://www.ijf.hr/upload/files/file/newsletter/76.pdf, 7. stran.<br /><br />No, da pa ne bo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.