Vsaka škofija odloča zase, polnočnic letos ne bo

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Slovenski škofje so podali nova navodila, ki bodo veljala ob ponovni uvedbi bogoslužja.
Oglej si celoten članek

Slovenski škofje so v skladu z razrahljanimi ukrepi zaradi epidemije, ki sicer ob strogih omejitvah, znova dovoljujejo navzočnost vernikov pri mašah, izdali nova navodila. V skladu z njimi božičnih polnočnic letos ne bo, lahko pa se obhaja božična maša na predvečer božiča, to je v četrtek, ki se zaključi najpozneje do 20. ure, določajo pravila.

Škofje so tudi sklenili, da bodo pri ponovni uvedbi bogoslužja upoštevali epidemiološko stanje v posameznih statističnih regijah. Odločitev, v katerih škofijah bodo maše lahko potekale ob navzočnosti vernikov, so škofije sprejele same. V soboto bodo maše ob navzočnosti vernikov začeli izvajati le v koprski in delno ljubljanski škofiji.

"Zaradi še vedno neugodne epidemiološke slike na področju Nadškofije Ljubljana in velike verjetnosti, da bo obisk bogoslužja v božičnih praznikih razmeroma velik, župnikom svetujem, da nimajo bogoslužij z verniki na sveti večer, božič in na nedelje; svete maše naj obhajajo samo ob navzročnosti najožjih bogoslužnih sodelavcev, verniki pa naj sveto mašo spremljajo preko spleta ali drugih elektronskih medijev," je sporočil ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore. "Župnik, ki presodi, da je v njegovi župniji epidemiološka slika bistveno boljša, se lahko tudi v navedenih dnevih odloči za sveto mašo z navzočnostjo ljudi. Pri tem mora strogo upoštevati navodila Slovenske škofovske konference in državnih ustanov." 

"Epidemiološka slika glede okužbe s covid-19 je na območju mariborske metropolije slaba. Da bi varovali zdravje ljudi, smo se voditelji vseh treh škofij po posvetovanju z duhovniki odločili, da svete maše v vseh cerkvah ali kapelah metropolije do nadaljnjega škofje in duhovniki še naprej obhajamo brez navzočnosti vernikov," so sporočili iz mariborske nadškofije. Napovedali so, da bodo po praznikih ponovno preučili epidemiološko stanje in na tej podlagi sprejeli odločitev glede obhajanja svetih maš z udeležbo vernikov. 

Da bodo maše v času božičnih praznikov še naprej potekale brez navzočnosti vernikov, so se odločili tudi v murskosoboški in celjski škofiji.

V novomeški škofiji bodo z obhajanjem svetih maš z ljudstvom začeli v sredo, 23. decembra. Takšno odločitev so sprejeli, ker škofija sodi v statistično regijo, ki je zelo obremenjena s koronavirusom. 

Na ozemlju Škofije Koper se bodo svete maše obhajale z ljudstvom, pri čemer bo treba upoštevati navodila, ki jih je včeraj objavila Slovenska škofovska konferenca. "Župnik lahko glede na epidemiološki položaj in zagotovitev ustrezne dostopnosti do duhovne oskrbe vsem vernikom odloči, da se namesto svete maše zagotovi skupni prejem svetega obhajila izven svete maše."

Foto: Žurnal24 Polnočnica

Od sobote nova pravila

Nova pravila, ki jih je za obiskovanje verskih obredov izdala vlada, bodo začela veljati v soboto. V zaprtih prostorih bo na 30 kvadratnih metrih lahko le ena oseba, izjemoma več, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Vsi, ki niso iz skupnega gospodinjstva, bodo morali ohranjati razdaljo 1,5 metra.

Če je verski objekt manjši od 30 kvadratnih metrov, bo v njem lahko en verski uslužbenec in en udeleženec, več pa le v primeru, da so iz skupnega gospodinjstva. Cerkve bo treba redno prezračevati, obvezni bodo nošenje zaščitnih mask ter razkuževanje rok, določajo državni ukrepi.

V cerkvi je lahko toliko vernikov (vključno z bogoslužnimi sodelavci), da je na 30 kvadratnih metrih ena oseba ali ena družina. Pri tem so duhovniki izvzeti iz tega pogoja. V površino cerkve se šteje vsa notranja površina glavne ladje, stranskih ladij in kapel, prezbiterija in pevskega kora (tlorisna površina).

Vsaka druga klop v cerkvi mora biti prosta, tako duhovnik kot verniki pa morajo ves čas nositi masko. Med mašo je prepovedano petje tako vernikov kot mašnika, lahko pa sodeluje organist.

Vernikom je po tistem, ko si duhovnik razkuži roke, dovoljeno deliti obhajilo samo na roko, med pristopom k obhajilu in tudi sicer pa morajo verniki spoštovati medosebno razdaljo 1,5 metra.

Pred mašo in po njej v cerkvi niso dovoljena zbiranja. Zunaj cerkva ne sme priti do združevanja ljudi (npr. poslušanje maše pred cerkvijo po zvočniku, organiziranje maše na dvorišču ali trgu oz. na travniku).

Spovedovanje je dovoljeno, če je med duhovnikom in vernikom zagotovljena predpisana razdalja.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:33 18. December 2020.

    Vsaka škofija je zase mafija .Zakaj župani ne odločajo zase ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.