"Položaj mladih nikakor ni rožnat"

Foto: Žurnal24 “Ne bomo se zadovoljili le s sistemskimi rešitvami,” poudarjata Debeljak (levo)
Družbena odgovornost. Na tridnevni konferenci o delovanju sodobnih mladin in njihovem organiziranju.
Oglej si celoten članek

Maribor. “Maribor postaja staro mesto, delež mladih z manj priložnostmi je velik, a trend reševanja teh težav je pozitiven,” pravi Peter Debeljak, direktor Urada Republike Slovenije za mladino. Sociolog Andrej Fištravec pa meni, da ima mesto kljub temu kaj pokazati: “Gradi se mladinski hotel, imamo urad za mladino.”

Neuravnotežen dialog
O položaju mladih govorijo tudi na tridnevni konferenci Družbena odgovornost in izzivi časa 2011, ki jo organizira Inštitut za razvoj družbene odgovornosti in se je udeležuje več kot 150 strokovnjakov, znanstvenikov ter mladinskih delavcev in nevladnih organizacij.

Raziskava Mladina 2010 je namreč pokazala, da mladi še nikoli niso bili v tako nezavidljivem položaju kot danes. “Ne čutijo se pozvane k sodelovanju, vse bolj čutijo prepad v družbi, mnenje o političnih elitah je izrazito negativno,” povzema Debeljak. Opozarja tudi na visok delež zgolj začasno zaposlenih mladih.

Kljub temu na konferenci pogrešajo večji odziv gospodarstva, saj dialog med vladnim sektorjem, gospodarstvom in nevladnimi organizacijami ni uravnotežen. “Nihče se ne čuti dovolj odgovornega,” meni Anita Hrast, direktorica inštituta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.