Pomanjkanje magnezija in zakaj je pomemben?

Foto: Malinca
Foto: Malinca
Pomanjkanje magnezija v današnjem času žal ni nobena redkost. Ravno nasprotno … Zaradi hitrega načina življenja, neprimerne prehrane in stresnih dejavnikov ga porabimo več, kot ga zaužijemo. In posledice so hitro tukaj. Toda kakšne?
Oglej si celoten članek

Po nekaterih podatkih naj bi tudi do 80 % prebivalcev pestilo pomanjkanje magnezija, saj ga s hrano ne zaužijemo dovolj.

Poleg precej osiromašene in neprimerne prehrane k pomanjkanju prispevajo stres, potenje, različne bolezni, ki onemogočajo pravilno absorpcijo mineralov, preveč kave ter pijač, ki odvajajo vodo in s tem elektrolite, med katere sodi tudi magnezij.

Se pa za pomanjkanje magnezija znaki, kot so krči, glavoboli in utrujenost hitro pokažejo.

Pomembnost minerala priznava tudi Evropska agencija za varnost hrane (EFSA), ki je odobrila zdravstvene trditve, ki natančneje pojasnjujejo njegovo pomembno vlogo v telesu.

EFSA je pomembna organizacija, ki sodeluje z Evropsko komisijo in državami EU ter pripravlja znanstvene nasvete in obvešča o tveganjih v prehranjevalni verigi.

In katere trditve so tiste, ki pojasnjujejo, zakaj je tako nujen in kakšne so posledice, če ga je premalo?

  • Prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti ter k sproščanju energije pri presnovi

Magnezij je udeležen v tako številnih telesnih procesih, da njegovo pomanjkanje zlahka privede do simptoma, kot je utrujenost. Sodeluje tudi pri proizvodnji in transportu energije v telesu.

Celice poleg oskrbe z energijo tudi razstruplja. Brez tega minerala celice ne dobijo dovolj energije pa tudi razstrupljajo se ne pravilo. Posledično ne morejo pravilno delovati, sledita pa utrujenost in izčrpanost.

Potrebujemo ga za izdelavo in stabilnost posebne molekule ATP. Molekula ATP, ki bi ji lahko rekli tudi magnezijeva molekula ATP, telo oskrbuje z energijo, brez katere ne more delovati. Mineral pa igra tudi ključno vlogo pri pretvorbi glukoze v energijo.

  • Prispeva k delovanju živčnega sistema in k normalnemu psihološkemu delovanju

Ima eno ključnih vlog pri prenosu živčnih signalov in prevodnosti mišic, skozi katere morajo ti signali prehajati. Ima tudi zaščitno funkcijo, saj nevronske celice zaščiti pred tem, da bi delovale premočno in posledično prehitro odmrle.

Pomanjkanje magnezija se zato odraža tudi v glavobolih in kognitivnih težavah, saj so možgani osrednji del živčevja pri človeku.

Eden od simptomov pomanjkanja, ki je povezan z njegovim vplivom na živčni sistem, je tudi nespečnost. Lahko se za pomanjkanje magnezija simptomi odkrivajo tudi na ta način, kar pomeni, da so živci preveč vzdraženi in je spanje lahko oteženo ali celo onemogočeno. Brez njega se telo namreč ne more sprostiti in pripraviti na spanje.

Študije so pokazale, da so bili posamezniki z nizkimi vrednostmi bolj nagnjeni k depresiji. V študiji iz leta 2008 so načrtno povzročili pomanjkanje magnezija in ugotovili, da sta bila dva od simptomov, ki sta se pojavila, depresija in tesnoba. Ker pa vpliva tudi na delovanje t. i. stresne osi in na nadledvično žlezo – tam se izločajo hormoni stresa – se z njegovo pomočjo lahko uspešno borimo tudi proti stresu.

  • Prispeva k ravnotežju elektrolitov in k delovanju mišic

Elektroliti so tisti minerali, ki imajo v telesu električni naboj. Mednje sodijo npr. kalcij, kalij, natrij in seveda magnezij. Če ga ni dovolj, se ravnovesje med elektroliti podre. Kar 25 % tega elektrolitskega minerala je po podatkih EFSE ravno v mišicah. Če ga ni dovolj, se to kaže v obliki mišičnih krčev, trzanja in bolečin.

Kronično pomanjkanje magnezija lahko privede do močnih krčev in celo fibromialgije. Gre za bolezen, ki povzroči močno utrujenost prizadetega, spremljajo pa jo bolečine v mišicah, kitah in vezeh. Ženskam se lahko za pomanjkanje magnezija znaki kažejo tudi v obliki močnih menstrualnih krčev.

Foto: Malinca Malinca

Ker je tudi srce mišica, ima mineral močan vpliv tudi nanj. Ob pomanjkanju lahko pride do aritmije in drugih težav s srcem. Magnezij ima tudi to sposobnost, da na naraven način znižuje krvni tlak.

  • Prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob

60 % tega minerala najdemo v kosteh. Nujno potreben je za absorpcijo, prenos in presnovo kalcija. Vpliva tudi na rast nove kostne mase. Pomanjkanje in podrto ravnovesje med magnezijem in kalcijem povezujejo celo s pojavom parodontoze in slabe kakovosti zob, ki postanejo nagnjeni h kariesu.

  • Ima vlogo pri sintezi beljakovin in pri delitvi celic

Kar 350 encimov, ki so v večini sestavljeni iz beljakovin, ga nujno potrebuje, da lahko sploh nastanejo. Brez njega teh encimov torej ne bi bilo in tudi ne pravilne delitve celic. Kromosomi celic so negativno nabiti, magnezijevi ioni pa pozitivno. Tako se naboj nevtralizira in celica se lahko razdeli. Kronično pomanjkanje magnezija lahko povzroči, da se celice ne delijo pravilno in tudi starajo se hitreje, to pa lahko pomeni zelo resne bolezni.

Ozaveščenost o pomanjkanju je čedalje večja …

Da gre za pomemben mineral, ki ga nujno potrebujemo in ne za nepreverjeno snov, kakršnih na trgu najdemo veliko, je torej potrdila EFSA. In tudi s pomočjo takih organizacij se čedalje več posameznikov zaveda, kako pomemben je ta mineral. Se pa za pomanjkanje magnezija simptomi precej hitro razkrijejo, zato so potrošniki začeli iskati primerna prehranska dopolnila, ki bi pomanjkanje in neprijetne simptome pomanjkanja preprečila.

Kateri magnezij je najboljši?

S tem vprašanjem so se pogosto srečevali v podjetju Malinca, ki postaja v slovenskem prostoru in tudi širše čedalje bolj priznana blagovna znamka na področju naravne prehrane, kozmetike in prehranskih dopolnil.

Da bi strankam zagotovili prehransko dopolnilo, ki bi omogočalo kar največjo absorpcijo – torej tako, kot bi magnezij dobili neposredno iz hrane – in bi bilo hkrati čim bolj naravno ter do telesa prijazno, so se posvetovali s strokovnjaki in se v lastnosti minerala temeljito poglobili.

S pomočjo strokovnjakov do prvega prehranskega dopolnila z ekološkim certifikatom …

Foto: Malinca Malinca

V Malinci so kot rezultat temeljitega raziskovanja razvili čisto prvo prehransko dopolnilo z ekološkim magnezijem v Sloveniji. Kot vir so uporabili ekološko pridelano algo Ulva lactuca.

Za razliko od številnih umetno narejenih različic naravno prehransko dopolnilo iz alge, ki ga ponuja Malinca, omogoča, da prejmemo magnezij v obliki, ki je bila v algi vezana na klorofil in se tako z lahkoto absorbira, ne povzroča prebavnih težav ter učinkovito zadosti potrebam telesa. Certificirano dopolnilo se je izkazalo kot odlična pomoč pri preprečevanju pomanjkanja in njegovih simptomov.

Malincin naravni magnezij z ekološkim certifikatom lahko najdete na www.malinca.si/magnezij-iz-ekoloske-pridelave, na voljo pa je tudi v vseh poslovalnicah dm po Sloveniji.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.