Pomembna novost pri plačilih na Hrvaškem

Foto: Saša Despot brezstična kartica Foto: Profimedia računalnik bančna kartica spletno nakupovanje spletni nakup
V drugi polovici aprila se pri plačilih na Hrvaškem in v drugih državah, ki nimajo evra, uveljavlja pomembna novost. Stranke bodo takoj po plačilu s kartico dobile sms sporočilo.
Oglej si celoten članek

"V skladu z EU Uredbo 2019/518 bomo predvidoma v drugi polovici aprila 2021 s SMS sporočilom po vsaki izvedeni transakciji pričeli imetnike kartic obveščati o pribitku na referenčni tečaj Evropske centralne banke (ECB) pri kartičnih transakcijah na bankomatu ali prodajnem mestu, kjer se izvaja valutna konverzija v katerikoli valuti držav EGP, ki ni euro," so nam pojasnili v NLB.

Tudi stranke NKBM bodo prejele SMS sporočilo takoj po odobritvi transakcije. "SMS sporočilo bo poslano na mobilno številko, ki jo je uporabnik oz. imetnik kartice posredoval za namen obveščanja o plačilnih transakcijah," so nam povedali.

"Na spletni strani banke bomo omogočili vpogled v informativni izračun s kalkulatorjem, v katerega bo stranka vnesla datum, valuto ter znesek transakcije ter tako dobila povratno informacijo o pribitku na referenčni tečaj ECB," so še dodali. Tudi v NKBM bodo stranke začeli brezplačno obveščati v drugi polovici aprila.

V SKB banki so nam pojasnili, da je obveščanje po uredbi obvezno od 19. aprila dalje. "Obveščanje velja za plačila s kreditnimi in debetnimi karticami v primeru pretvorbe valut na bankomatu ali prodajnem mestu."

Ne le EU, tudi Švica, Norveška in Islandija

Banke bodo morale obveščati o pribitkih na referenčni tečaj ECB pri pretvorbi valut pri plačilih v državah EFTA, ne le v EU, kar pomeni, da bo obvestilo poslano tudi po plačilu s švicarskim frankom, norveško krono in islandsko krono. Sicer pa bodo stranke obvestilo prejele po plačilu z naslednjimi valutami: bolgarski lev, hrvaška kuna, češka krona, danska krona, madžarski forint, poljski zlot, romunski lev in švedska krona.

O spremembi je banka Unicredit že obvestila stranke in pojasnila, da "bo vsak imetnik plačilne kartice (debetne ali z odloženim plačilom) po opravljeni transakciji v zgoraj navedeni valuti na bankomatu ali prodajnem mestu prejel SMS sporočilo. Sporočilo z informacijo o morebitnih nadomestilih in pribitkih na referenčni valutni tečaj ECB bo poslano na telefonsko številko, ki jo je imetnik kartice banki posredoval za namen obveščanja o plačilnih transakcijah." Informacije o morebitnih nadomestilih in pribitkih na referenčni tečaj bodo objavljene tudi na spletni strani.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 10:08 12. April 2021.

    To so ne tako prikriti koraki k vedno večjemu nadzoru, ne vidite, kaj je smisel vseh teh ukrepov? Spomniti moram, …

  • MK
    08:25 12. April 2021.

    to bo fajn v krajih kot npr. Dubaiu, kjer boš zaradi teh sms-jev nabil telefonski račun

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.