"Pomembno je, da živali ne vznemirjamo"

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V gozdovih so trenutno ogrožene živali, ki se morajo gibati. Direktor strokovnih služb pri Lovski zvezi Slovenije Srečko Žerjav je pojasnil, kako se obnašati do takšnih živali in kaj storiti, če naletimo na poškodovano žival.
Oglej si celoten članek

Katere živali so v teh razmerah najbolj ogrožene?
Ogrožene so vse tiste živali, ki se jim udira v snegu, tiste, ki se morajo gibati oziroma so v to prisiljene. Veliko manj so ogrožene lisice, kune, srne in jelenjad.

Ali obstaja nevarnost, da se bodo te živali približevale vasem in mestom?
Predvsem če jih ne bomo vznemirjali, se ne bodo gibale, poskušale bodo ostati na teh mirnih conah oziroma bivališčih, ki si jih same najdejo v naravi. Zato je zelo pomembno, da ne hodimo prosto v naravo, oziroma če že moramo na rekreacijo, da gremo zgolj po uhojenih poteh in ne po stezah in kotičkih, ki jih obiskujemo poleti, ker bomo s tem divjad prisilili, da se začne gibati. Ko se začnejo gibati, si poškodujejo noge, ker si jih odrgnejo na ledu, po drugi strani pa izgubijo nenormalno količino energije, ki je ne bodo mogle nadoknaditi do pomladi. Hrane namreč ni.

Potem ko pade sneg, so živali bolj lačne. Ali so zaradi trenutnih razmer tudi obnašajo bolj agresivno?
Ne, srnjad in jelenjad ali prašiči niso agresivne živali, pred ljudmi se umikajo. Ko zelo shirajo, omagajo in nimajo več moči, se v določenih primerih zgodi, da pridejo v bližino ljudi in naselij. Agresivnost pa pri teh živalih ni običajna.

Na spletni strani Lovske zveze Slovenije ste objavili opozorilo, naj ljudje ne vznemirjajo divjadi, naj imajo pse na povodcih in podobno. Kaj pa naj ljudje storijo, če vidijo preplašeno ali poškodovano žival?
Če vidijo preplašeno žival, ki se lahko giblje in ne kaže znakov izčrpanosti, naj jo predvsem pustijo pri miru. Naj se obrnejo v drugo smer in gredo stran od nje. Če pa jo najdejo poškodovano, predlagamo, da pokličejo klicni center 112, povedo, kje to je, v kakšnem stanju je žival, in če se da, vrsto živali. Klicni center bo ukrepal naprej; če bi šlo za divjad, bodo zanjo poskrbeli lovci, če bi šlo za zaščiteno vrsto, pa bodo za žival poskrbeli v zavetišču.
 
Kako lovci pomagate živalim?
Zdaj je gozd smrtno nevaren za kogarkoli, tako lovce kot gozdarje. Po moji oceni bo treba počakati današnjo noč, ko bodo dodatne padavine, drevje bo dodatno obteženo in bo še prihajalo do lomov. Lovci bomo počakali še kakšen dan, potem pa bodo šli v gozdove najprej lovski čuvaji. Ti bodo kasneje aktivirali druge člane lovskih družin, da gredo živalim pomagat, kolikor se to da, na primer da se morda podre kakšno drevo, katerega lubje ali vršičke jedo srne ali druge vrste. Čeprav tega bo v teh razmerah po tleh precej. Kakšnih posebnih ukrepov v teh trenutku ne moremo načrtovati. Ocena na terenu bo namreč pokazala, kaj moramo narediti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.