"Pometimo jih vun!"

Foto: mediaspeed
Foto: mediaspeed
Kljub napovedanemu protestu jutri mestna seja. Mariborčane sicer danes na Starem mostu čez Dravo pričakal nenavadni prizor - napihljive viseče lutke mestnih svetnikov.
Oglej si celoten članek

Župan Franc Kangler je v skladu z obljubo, ki jo je dal 6. decembra po vrsti uličnih protestov zoper njega, na začetku tega tedna podal odstop s položaja prvega moža Maribora. S tem mu je uradno prenehal mandat na čelu mesta, ki ga je vodil šest let, predvidoma marca pa naj bi Mariborčani volili novega župana.

Bitka za županski stolček v drugem največjem slovenskem mestu se je že začela. Kot prva je v četrtek svojega kandidata predstavila SNS, katero bo zastopal predsednik mariborskega mestnega odbora stranke Folko Puconja. Zanimanje za ta položaj je že pred meseci pokazal poslanec SD Matevž Frangež, med možnimi kandidati se v medijih omenja še podžupana s podporo SDS Tomaža Kanclerja, sociologa Andreja Fištravca in filozofa Teodorja Lorenčiča. Sam Kangler o možnosti ponovne kandidature molči.

S proračunom se svetniki še ne bodo ukvarjali

Kanglerja so s položaja odnesli ulični protesti, ki so jih anonimni organizatorji sklicevali prek družbenega omrežja Facebook. Ti kljub županovemu odstopu napovedujejo nove proteste, saj zahtevajo, da poleg župana odstopi še mestni svet, saj naj bi bil v sedanji sestavi soodgovoren za sporno početje v času Kanglerjevega mandata. Dejstvo je, da je Kangler z udobno večino v mestnem svetu, ki sta mu jo poleg njegove Županove liste in takrat še SLS med drugim zagotavljali še SDS in DeSUS, zlahka uresničeval vse svoje želje in ideje.

Večina mestnih svetnikov odstop zavrača s pojasnilom, da je nujno treba sprejeti občinski proračun za leto 2013. A s tem se na tokratni seji mestnega sveta še ne bodo ukvarjali. Bodo pa med drugim odločali o porabi do 225.000 evrov sredstev proračunske rezerve za odpravljanje posledic novembrskih poplav, ureditvi avtobusnega prometa, letnem programu športa ter več prostorskih odlokih.

Mariborski mestni svet se je na zadnji redni seji sestal 22. oktobra, le nekaj dni po postavitvi spornih radarjev za merjenje hitrosti na mariborskih cestah, ki so zanetili ulične proteste. Prvi protest v Mariboru je bil 2. novembra, ko naj bi na zahtevo mestne politične opozicije potekala izredna seja o radarjih, a so jo v zadnjem trenutku odpovedali. Zatem so mestni svetniki sedli na svoje stolčke v Dvorani Rudolfa Maistra le še 12. novembra, a zgolj zato, da so izglasovali sklep, da o radarjih ne bodo razpravljali. To je še dodatno razburilo protestnike, ki so se na mariborske ulice in trge odpravljali v vedno večjem številu, dokler naposled le niso izsilili županovega odstopa.

Seja v senci protestov

Tudi tokratna seja mestnega sveta, ki se bo pričela ob 12. uri, bo potekala v senci protestov. Ob 16.30 je namreč pred stavbo občine napovedana 5. Mariborska vstaja, na kateri bodo pod geslom "Pometimo jih vun!" protestniki ponovno zahtevali odstop mestnih svetnikov. Doslej je odstopilo sedem od skupno 45 svetnikov, za takojšnjo razpustitev tega organa pa bi bili potrebni odstopi najmanj 23 svetnikov.

Pred ponedeljkovo sejo mestnega sveta pa je danes Mariborčane na Starem mostu čez Dravo pričakal nenavadni prizor. Kot na spletnih straneh poroča časnik Večer, je nekdo z mostu obesil napihljive lutke ter jim nadel obraze mariborskih mestnih svetnikov. Kot navaja časnik, gre "očitno za nekakšno uverturo v protest", ki je napovedan za ponedeljek pred stavbo Mestne občine Maribor.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 10:07 20. Januar 2013.

    gremo politiki očistite vrste,da se plamen ne razširi še drugod....pa vsekakor skrben nadzor nad svojimi kolegi..moje mnenje je da se …

  • 08:22 7. Januar 2013.

    Ali veste koliko stane ena napihljiva lutka. Namesto, da jih obešajo, rajši, da jih uporabljajo za nekaj -zakaj so bile …

  • 20:54 6. Januar 2013.

    Vztrajno z vstajami naprej<br />http://za-misli.si/kolumne/elena-pecaric/716-vztrajno-z-vstajami-naprej

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.