"Ponujali so mu 300 evrov, da bi sodeloval v goljufiji"

Foto: Andrej Leban
Foto: Andrej Leban
"Želiš zaslužiti 200 evrov?" je v enem od ljubljanskih lokalov komaj polnoletnega gimnazijca vprašal vrstnik, ki ga je dijak videl prvič. V zameno bi moral sodelovati v zavarovalniški goljufiji. Naša največja zavarovalnica je letos odkrila za več kot dva milijona evrov goljufij.
Oglej si celoten članek

"Naloga, ki bi jo fant moral opraviti, da bi si prislužil ponujeno nagrado, je bila naslednja. Kot sopotnik v avtomobilu je udeležen v lažji prometni nesreči z drugim vozilom, v katerem je sopotnik njemu podoben mladostnik. Vozili se zaletita po vnaprej določenem scenariju. Po dogodku udeleženci nesreče pokličejo policijo in naredijo zapisnik. Dijak kot soudeleženec pojasni naučeno zgodbo o poteku nesreče. Nato gre še na urgenco, kjer zgodbo podkrepi z bolečinami. Cilj tega je, da to naredi tako prepričljivo, da dobi napotnico za fizioterapijo. Delno plačilo dobi takoj po nesreči, drugi del po zdravniškem pregledu, zadnji obrok pa, če uspe dobiti tudi pregled pri fizioterapevtu," sporočajo z Zavarovalnice Triglav (ZT), kjer pravijo, da so v prvih devetih mesecih letošnjega leta izmed vseh prevar zaznala kar 90 odstotkov takih primerov, v katerih se je škodni dogodek prikazoval lažno.  

Prevladujejo trije profili prevarantov

V naši največji zavarovalnici –  kjer že skoraj pet let aktivno preprečujejo, odkrivajo in raziskujejo prevare – osebe, ki so vpletene v zavarovalniške goljufije, deli v tri kategorije:

  • priložnostni storilci, gre za osebe, ki prijavijo škodni dogodek, ki se je dejansko zgodil. Pri prijavi škodnega dogodka prilagodijo določene okoliščine, s čimer si želijo zagotoviti izplačilo višje odškodnine, kot bi jim sicer pripadala

  • občasni storilci spadajo v drugo kategorijo: to so osebe, ki povzročijo škodni dogodek z namenom, da bi od zavarovalnice dobile odškodnino oziroma zavarovalnino. Zadnjo kategorijo predstavljajo

  • organizirane skupine, ki so združbe zavarovalniških goljufov, ki se na škodni dogodek dobro pripravijo, ga skrbno načrtujejo in predhodno uredijo vso potrebno dokumentacijo. Te združbe se pogosto med seboj povezujejo in sodelujejo. 

Izstopajo prometne nesreče s telesnimi poškodbami

Sheme lažnega prikazovanja škodnega dogodka so najpogostejši poskusi prevar. V prvih devetih mesecih letošnjega leta so izmed vseh goljufij zaznali kar 90 odstotkov tovrstnih primerov, kar je dobrih šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Med njimi izstopajo prometne nesreče s telesnimi poškodbami in z manjšo materialno škodo na vozilih, škodni dogodki z večjim številom zahtevkov iz naslova telesnih poškodb, škodni dogodki, ki jih uveljavljajo zavarovanci na podlagi zavarovalnih polic, sklenjenih za kratek čas, in škode na vozilih, ki se med seboj ne ujemajo. 

Dejan Jasnič, direktor službe za preprečevanje, odkrivanje in raziskovanje prevar v ZT pravi: "V primeru, da tudi v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki, kot so organi pregona, detektivi, strokovni izvedenci različnih strok itd., potrdimo sum prevare, udeležence, ki so sodelovali v zavarovalniški goljufiji, uvrstimo na poseben seznam oseb s povečanim tveganjem za področje zavarovalniških prevar. V večini primerov taki goljufi ne morejo več sklepati zavarovanj pri ZT."

Kazen: zapor do enega leta

Policija opozarja, da se prevare, kot je opisana zgoraj, obravnavajo kot kazniva dejanja goljufije na področju zavarovalništva. "Policija je v zadnjih letih obravnavala okoli 100 primerov zavarovalniških goljufij na leto, največ z območja Ljubljane, Maribora in Celja. Za tovrstno kaznivo dejanje, pri čemer je kaznivo tudi naklepno napeljevanje k storitvi kaznivega dejanja, je predpisana zaporna kazen do enega leta," pojasnjuje Drago Menegalija z Generalne policijske uprave. 

Za skoraj 30 odstotkov več potrjenih prevar

V ZT, ki poziva vsakogar, da v primeru takšnega in podobnega nagovarjanja k zavarovalniški goljufiji obvestijo policijo oziroma zavarovalnico, sicer v zadnjih letih opažajo povečano število primerov prevar. Njihovi zadnji rezultati kažejo, da se je vrednost potrjenih prevar v tretjem četrtletju leta 2014 v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala za skoraj 30 odstotkov. Sicer so letos potrdili prevare v 175 obravnavanih primerih v znesku dobrih dva milijona evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 17:59 8. December 2014.

    Jp, pri kleparjih bi morali red naredit, pa bi bile premija lahko za pol manjše! Kleparji pa itak z malo …

  • 15:45 8. December 2014.

    klepar z mojega okolisa,in zavarovalni agent zav.hise A. pri vsaki prometni nesreci,in nato popravilu osebnega voznika (pri omenjenem kleparju)ogoljufajo zavarovalnico.nevem …

  • 15:08 8. December 2014.

    RAJŠ ZAPRITE VAŠE PODKUPLENE CENILCE!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.