Poostren nadzor na avtocestah

Foto: Žurnal24 Cestninski nadzorniki bodo dan in noč bedeli nad uporabo vinjet na avtocestah.
Cestninski nadzorniki Družbe za avtoceste RS (Dars) bodo skupaj s policijo strožje nadzirali uporabo vinjet na avtocestah.
Oglej si celoten članek
Marjan Koler iz Darsove službe za komuniciranje je povedal, da se veliko število domačih voznikov še vedno vozi z lanskimi zelenimi vinjetami, ki so veljale pol leta, namesto da bi kupili letošnjo oranžno vinjeto. Zato bodo cestninski nadzorniki na počivališčih in cestninskih postajah opravljali poostrene nadzore, skupaj s policijo pa bodo uporabo vinjet preverjali tudi na izvozih in na avtocestni trasi. "Pred kratkim smo nadzor opravili na avtocestnem priključku Rudnik in v eni uri kaznovali okoli dvajset voznikov," pravi Koler.

 

Cestninska statistika

Do zdaj so prodali okoli 650.000 letnih vinjet za leto 2009 (oranžnih, po 55 evrov) in okoli 100.000 polletnih vinjet za 2009 (oranžnih, po 35 evrov).

Lani so prodali 2,36 milijona šestmesečnih vinjet, celoletni prihodek je znašal približno 200 milijonov evrov.

Lani poleti so več pozornosti posvečali tujim voznikom, zdaj pa opažajo, da se veča delež domačih kršiteljev. Koler ob tem opozarja, da je lanska polletna vinjeta pri kom morda še veljavna, vendar pa je takšnih vozil verjetno še zelo malo, zato naj lastniki preverijo njihovo veljavnost.

Vseh nadzornikov Darsa je približno 90, nadzor opravljajo z dvajsetimi vozili (po dva nadzornika v vsakem), v treh izmenah, 24 ur dnevno, vse dni v tednu. Pri tem nadzirajo, ali je vinjeta veljavna, pravilno preluknjana (velja za polletno vinjeto, saj se letna ne luknja), neponarejena in pravilno nalepljena (pri nameščanju vinjete se ne sme uporabljati dodatnih ali posebnih folij, priseskov, lepilnih trakov in podobno) na notranji sprednji strani vetrobranskega stekla.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.