Poostreno nad prehitre voznike

Foto: Žurnal24 (Foto: PGD Postojna)
V petek začetek preventivne akcije Hitrost, počasneje je varneje. Neprilagojena hitrost eden glavnih dejavnikov prometnih nesreč. Letos že ogromno poškodovanih, "kritični" meseci še prihajajo.
Oglej si celoten članek

S preventivno akcijo, ki bo potekala med 22. aprilom in 1. majem, želijo na generalni policijski upravi (GPU) opozoriti na neprimerno oziroma neprilagojeno hitrost, ki je eden poglavitnih dejavnikov prometnih nesreč.

Letos so slovenske ceste terjale 38 smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani pa 29.

Promet in cesta napak ne oproščata
Akcijo Hitrost, počasneje je varneje, sicer policisti izvajajo že več let, glavna cilja
pa sta zmanjšanje števila mrtvih zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah in povečanje spoštovanja predpisov o omejitvi hitrosti.

Prevelika in neprilagojena hitrost sta še vedno največji slovenski prometni in varnostni problem. Nekateri vozniki pozabljajo, da promet in cesta napak ne oproščata, sporočajo z GPU. Dovolj je zgolj trenutek nepazljivosti, ki lahko posamezniku popolnoma spremeni življenje. Celo samo nekoliko prehitra vožnja lahko pomeni razliko med varnim potovanjem in katastrofo.

Zaskrbljujoč porast motorističnih poškodb
Ljubljanski travmatologi se s številnimi težkimi poškodbami, predvsem motoristov, srečujejo vsak dan. A je zaskrbljujoče, poudarjajo, da se je motoristična sezona šele dobro začela, poškodovanih motoristov pa je 65 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

V nesrečah je letos umrlo že šest motoristov, sedem kolesarjev in voznik kolesa z motorjem. Največja dejavnika motorističnih poškodb sta hitrost in alkohol, premalo pa se vsi udeleženci v prometu zavedajo, da morajo upoštevati cestnoprometne predpise in uporabljati zaščitno opremo, opozarjajo policisti.

"V letošnjem letu smo obravnavali 1522 poškodovancev v prometnih nesrečah, od tega 72 poškodovanih motoristov, kar znaša 65 odstotkov več v primerjavi z lanskim prvim trimesečjem. Ta trend nesreč je zaskrbljujoč, saj največ poškodb beležimo maja, junija in julija. Najhujše poškodbe so ravno pri motoristih, saj imajo hudo poškodovanih več organskih sistemov. Nekatere poškodbe so življenjsko ogrožajoče ter običajno puščajo težko ozdravljive posledice," je pojasnil Anže Kristan, vodja Urgentne travmatološke ambulante na Kirurški kliniki UKC Ljubljana.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.