Poplavljali vsi potoki v občini

Foto: Bralec Rok razmere Šentjur pri Celju Foto: Bralec Rok Šentjur pri Celju Foto: Bralec Rok Šentjur pri Celju Foto: Bralec Rok Šentjur pri Celju Foto: Bralec Rok Šentjur pri Celju Foto: Bralec Rok razmere Šentjur pri Celju Foto: Bralec Rok Šentjur pri Celju Foto: Bralec Rok Šentjur pri Celju Foto: Bralec Rok razmere Šentjur pri Celju Foto: Bralec Rok Šentjur pri Celju Foto: Bralec Rok Šentjur pri Celju Foto: Bralec Rok Šentjur pri Celju Foto: Bralec Rok Šentjur pri Celju Foto: Bralka Darja Narasla reka Mura v Cmureku, Apaška dolina. Foto: Bralec Rok Šentjur pri Celju Foto: Bralec Rok Šentjur pri Celju Foto: Bralec Rok Šentjur pri Celju Foto: Bralec Rok Šentjur pri Celju Foto: Občina Šoštanj Plaz soteske Penk, občina Šoštanj Foto: Občina Šoštanj Plaz soteske Penk, občina Šoštanj
Plaz v Skornem pri Šoštanju še naprej ogroža hiše. Plazovi so se sprožili tudi drugje na Štajerskem in v Pomurju, kjer težave povzročajo tudi narasle reke.
Oglej si celoten članek

Novo deževje je prizadelo tudi območje plazu v Skornem pri Šoštanju, ki ogroža tri od petih hiš. Z vrha pobočja pa že grozi nov plaz. Pred današnjim ogledom je poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Peter Radoja dejal, da jih skrbi predvsem zgornji del plazu. "Spodaj smo včeraj odprli večje jaške oz. pokrite kinete, tako da je ta voda, ki je tekla ponoči, dobro odtekala in ni povzročila dodatne škode. Na vrhu pa se plaz počasi pričenja lomiti. Zemljina je kar namočena in obtežba zaradi dežja je verjetno povzročila dodatne razpoke," je za zurnal24.si dejal zjutraj.  

"Ogledali smo si celotno traso. Medtem ko je spodaj normalno, potem ko smo že včeraj odprli večji kanal in strugo povečali ter jo speljali mimo. Čiščenje in delno saniranje poteka nemoteno še naprej. Usad na zgornjem plazu se je poglobil za približno 30 centimetrov. Razpoka se še rahlo širi, a v nasprotni smeri od hiše," je po ogledu kraja povedal Radoja. 

Takoj, ko se bo malce odtekla zemlja, bodo poslali stroj, da bo nad plazom prekopal prečni izkop in tako vodo speljali mimo plazu. "Glede na napoved vremenoslovcev, da bo nedelja lepa, pričakuje, da bi s ponedeljkom že lahko začeli z izkopom nad zgornjim plazom," meni poveljnik CZ. 

Kakšni so obeti za prebivalce dveh hiš, ki sta bili v plazu najhuje poškodovani, se še ne ve. Geolog namreč še ni dal dokončne presoje o obeh hišah. "Ko bo opravljen statični preračun, bo izdano poročilo, kjer bo podan predviden načrt sanacije za hiši," je še pojasnil Radoja.

Plazovi so se sprožali tudi drugje

Ponoči je v Šklendrovcu občina Zagorje ob Savi meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Poplavljati je začel tudi potok Šklendrovec. V primeru dodatnega naraščanja bo mogoče potrebna evakuacija prebivalcev. Narasla voda je odtrgala del cestišča na cesti Podkum - Šklendrovec, zaradi česar je menjena cesta zaprta. Sprožilo se je več zemeljskih plazov. Poplavlja tudi potok Medija, ki je zalil tako stanovanjske hiše kot prostore bivše tovarne Svea Zagorje. Težave so imeli tudi v Hrastniku in okolici, kjer je zalivalo kleti, sprožilo pa se je tudi več zemeljskih plazov. 

V občini Šentjur več kot 30 plazov

Tudi šentjurska občina se sooča s številnimi preglavicami zaradi obilnega deževja. Meteorne vode so zalivale objekte in naselja. Zaradi močnih padavin in posledično razmočenega terena, so se po vsej občini prožili številni zemeljski plazovi, ki še vedno ogrožajo stanovanjske in gospodarske objekte, poškodovali so več odsekov cest, so sporočili s šentjurske občine.

Ob 1. uri so aktivirali prve ekipe gasilcev, tri ure kasneje pa so bili aktivirani tudi pripadniki civilne zaščite. Trenutno je na terenu 120 gasilcev, aktivirani so tudi delavci podjetja VOC Celje ter Javnega komunalnega podjetja Šentjur.

Največje težave so deroče vode povzročale v Šentjurju, na območju naselja Hruševec, v Gorici pri Slivnici in v Loki pri Žusmu. V jutranjih in dopoldanskih urah je voda ogrožala več kot 30 stanovanjskih objektov, tri gospodarske in dva industrijska objekta.

Zaradi voda in plazov so bili neprevozni odseki državnih cest (Šentjur-Gorica pri Slivnici, Črnolica-Planina pri Sevnici), ter na petih odsekih občinskih cest (predvsem na območju Planine pri Sevnici, Kalobja in Gorice pri Slivnici). Prevoznost je po celodnevnem odpravljanju posledic sedaj vzpostavljena na vseh državnih cestah razen na odseku Gorica pri Slivnici-Prevorje, ter na odseku Šentjur-Črnolica pri železniškem prehodu. Zaradi proženja plazov je zaprtih več odsekov občinskih cest.

Število objektov, ki jih ogrožajo vode, se znižuje, saj ekipe gasilcev in pripadnikov civilne zaščite črpajo vodo iz objektov, čistijo nanose blata z dvorišč, prav tako s folijo pokrivajo plazove.
Voda je še v sedmih stanovanjskih objektih in v enem industrijskem objektu. Trenutno je v občini Šentjur evidentiranih 30 plazov, nekateri še ogrožajo tudi stanovanjske objekte. Število evidentiranih plazov se spreminja, saj občani javljajo nove lokacije, pričakovati je, da se bodo zaradi razmočenega terena prožili še v popoldanskem in nočnem času.

Poplavljali vsi potoki v občini

V Šmarju pri Jelšah, kjer je zaradi močnega deževja po 2. uri zjutraj na več krajih v občini prišlo do obsežnejših poplav, se zadeve umirjajo. Šmarski župan Jože Čakš je povedal, da so gasilci že skoraj očistili poplavljene objekte in ulice v središču mesta. Ocenjuje tudi, da je bilo v centru mesta poplavljenih okrog 15 objektov.

Koliko objektov je poplavljenih na celotnem območju šmarske občine pa še ni znano. Kot je dejal Čakš, so poplavljali vsi potoki v občini, veliko škode so utrpeli tudi kmetje. Na eni izmed kmetij so pod vodo silosi in pridelki na njivi, deroča voda jim je odnesla tudi bale sena.

Poplavljena sta bila tudi dva objekta v Šentvidu pri Grobelnem, kjer sta se sprožila tudi dva zemeljska plazova. Informacije o posledicah močnega deževja in poplav gasilci in občinski štab civilne zaščite sproti zbirajo.

V Mestinju je zalilo skladiščne prostore podjetja Jager, gasilci pa še črpajo vodo iz objekta. Rešili so tudi dva poplavljena avtomobila in iz enega rešili žensko. V Mestinju in okolici je voda zalila kleti petih objektov, so sporočili s šmarske občine.

Na območju šmarske občine je doslej evidentiranih devet plazov, ki ogrožajo predvsem lokalne ceste, s cestišč pa zemljino odstranjujejo občinski pogodbeni izvajalci gradbenih del.

Aktivirane so bile gasilske enote, župan, poveljnik in štab civilne zaščite ter občinske službe.

Hišo ogroža plaz

Polne roke dela imajo tudi na Štajerskem, Koroškem in v Pomurju. Gasilci iz PGD Radlje ob Dravi trenutno opravljajo intervencijo na območju prireditvenega šotora v Radljah, iz katerega črpajo vodo. "Rešujemo hišo, ki jo ogroža plaz. Gre za manjši plaz, ki se je že sprožil, a še ni prišel do hiše. Mi bomo sedaj celotno pobočje pokrili s folijo, da ne bo zamakalo," je povedal poveljnik David Vaukman.

Spremljajo tudi situacijo ob hudoruniškem potoku, ki teče iz Remšnika proti Radljam. Kot je dejal Vaukman, so si razmere ogledali in trenutno še niso tako kritične, jih bodo pa še naprej spremljali. V primeru naraščanja vode bi namreč lahko bila ogrožena stanovanjska hiša. 

Najhuje na območju Dobrovnika

Nočno deževje je težave povzročilo tudi v Pomurju. Zaradi velikih količin dežja in razmočenih tal je v Pomurju zaprtih več cest, meteorna voda pa je zalila številne kleti, ulice in ceste. Na terenu so gasilci 70 gasilskih društev iz celega Pomurja. Največ težav je na območju občin Dobrovnik in Lendava ter od Puconcev proti Moravskim Toplicam.

Pod vodo so posamezni deli nekaterih vasi na tem območju. Kot je povedal poveljnik Civilne zaščite za Pomurje Martin Smodiš, je najhuje v občini Dobrovnik. Na terenu so gasilci iz 21 pomurskih gasilskih zvez, gasilcem pomagajo še pripadniki civilne zaščite, ki posredujejo s črpalkami, na razpolago pa so dali protipoplavne vreče, je pojasnil regijski gasilski poveljnik za Pomurje Dušan Utroša.

Težave so tudi na desnem bregu reke Mure. Visoka voda se je razlila v Noršincih, Križevcih in Babincih, gasilci iz Prlekije prav tako črpajo vodo iz zalitih kleti. Tudi tokrat grozijo plazovi v Cubru, Nunski in Rinčetovi Grabi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.