"Popoldanski tempo za ekipo je bil naravnost peklenski"

Foto: Silvo Čelhar/GRZS
Foto: Silvo Čelhar/GRZS
Včeraj kar šest intervencij na težje dostopnih terenih.
Oglej si celoten članek

Ekipa za helikoptersko reševanje v gorah na Brniku je včeraj s policijskih helikopterjem posredovala v kar šestih primerih. "Glede na običajen dan sredi tedna je številka velika, popoldanski tempo za ekipo pa naravnost peklenski," pravi Bojan Kos, predstavnik za stike z mediji PU Kranj.  

Intervencija že pred začetkom službe

Prva  napotitev na intervencijo se je zgodila še preden je ekipa sploh uradno začela delati. Že pred osmo uro so prejeli sporočilo, da so v Triglavski severni steni ujeti štirje alpinisti, ki so med plezanjem v Slovenski smeri že v torek  zašli s smeri in se izgubili. Čez noč so zato ostali na gori. Zjutraj jih je s stene odpeljal policijski helikopter. Bili so nepoškodovani.

Pri skoku v vodo se je ustrašila

Okoli dveh popoldne je bilo zaradi težjega bolezenskega stanja planinca, nujno reševanje na Kamniškem sedlu.
Ob peti uri se je pri soteskanju na območju Bohinja huje poškodovala turistka. Ko bi v tolmunu na nekem mestu morala skočiti v vodo, se je ustrašila, zdrsnila in z višine nekaj metrov padla na skalo.

Iz skal se nista mogla rešiti sama

Okoli šeste ure sta planinca na območju Planine jezero zašla s poti in se znašla na zelo izpostavljenem ter skalnatem terenu, iz katerega se sama nista mogla rešiti. Skoraj istočasno je bila prijavljena tudi poškodba hrbta na sedmerih jezerih. Izkušeni planinki,  ki je bila že več dni v gorah, se je obnovila stara poškodba. Na izhodišče se ni mogla vrniti. Obe intervenciji sta bili uspešni.

Reševali planinko in psa, eden je bil popadljiv

"Vseh pet intervencij pa je bilo šele uvod v zahtevno zadnje reševanje okoli sedme ure zvečer, ko je ekipa sprejela klic slovenske državljanke, da je na območju Storžiča in da ne more nadaljevati poti. Reševanje bi bilo povsem rutinsko, če planinka s sabo ne bi imela dveh psov," razlaga Kos. Eden je bil prijazen, drugi  popadljiv, kar je bila velika težava in je bila ekipa v že tako zahtevnih  razmerah, ki so ves čas prisotne v gorah, primorana hitro najti varno rešitev za uspešno  reševanje. Del ekipe je planinko zato s kraja, kjer je bila, najprej pospremil do višje točke, drugi del ekipe pa je medtem pripravil in prilagodil prostor v helikopterju, ki je naposled vse pobral in odpeljal v dolino. 

Peklenski dan Ni dosti manjkalo, da bi planinko z dvema psoma pustili na gori

"Nagobčnika jasno ni bilo"

"Nevarnost bi v tem primeru zelo zmanjšal nagobčnik, ki pa ga jasno ni bilo, čeprav so tudi gore javno mesto in tam veljajo enaka povsem pravila glede zaščite in nadzora nad živalmi. Za sabo policisti in reševalci ne puščamo nikogar, vendar tokrat ni manjkalo veliko, da bi storili ravno to in da bi planinka s psom na varnem mestu morala počakati na klasičen, daljši nočni peš spust v dolino," razlaga Kos. 

Če nekomu moči pojenjajo že med vzponom je velika verjetnost, da pri spustu pride  do  zdrsa,  padca  in  treba  je  vedeti,  da  vsak  dogodek v gorah predstavlja določeno tveganje in da je pomoč daleč. Do tja ni cest in če ni možno reševanje s helikopterjem, se rešuje peš, kar traja. Če  pa  pride  do  nesreče  ali  nepredvidenega  dogodka  v  gorah čim prej pokličite  interventno  številko  112  ali 113 in počakajte na navodila. Ko reševalci, policisti, zdravniki pridejo do vas, pa jih upoštevajte. Njihova beseda je glavna.

V  letošnji poletni sezoni so helikopterske ekipe slovenske policije in vojske posredovale v že 58 intervencijah na težje dostopnih terenih. Lani v istem času jih je bilo 48. "Razlika je tudi v tem, da je zahtevnost reševanj letos  večja,  intervencije  so  težje, več je poškodovanih in zaplezanih v težjih  alpinističnih  smereh,  zelo  hude so tudi posledice. Če se bo taka situacija še nadaljevala, bo avgust zelo problematičen," opozarja Kos. 

"Tudi helikoptersko reševanje ni nekaj, kar tako, na hitro, kot se kaže na prvi  pogled, ko helikopter pride, reši in odleti. V teh reševanjih ne sme priti  do  napak, vsa reševanja so zahtevna, vse mora biti popolno, drugače je ogrožena reševalna ekipa, ponesrečenec in drugi, ki so na območju," pravijo na policiji. 

Gore so zahtevne!

Zato  pozivajo  turistične  delavce,  sobodajalce  in ostale, ki skrbijo za nastanitve tujcev, naj jih tudi sami seznanjajo, da slovenske gore sicer so naravni  biser,  a  da  so  tudi  zelo  zahtevne in naj se zato poslužujejo usposobljenih gorskih vodnikov.

"Za vse planince pa velja: bistvena je priprava na turo, kjer si je med drugim  treba priznati tudi, koliko oziroma kakšno turo je posameznik sploh zmožen  opraviti in ali je zdrav. Pred odhodom na turo sledijo še: preverjanje vremena, podroben opis in označenost poti (npr. vodniki, hribi.net),  nevarna mesta na poti, prilagoditev ture glede na zahtevnost, opremo, psihofizične zmožnosti  obveščanje itd. Vsak vzpon naj bo skrbno načrtovan. Kdor gre v gore s psom, naj ima s sabo nagobčnik," poudarja Kos.


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.