Popravila postajo in končala s pohodom

Foto: Žurnal24 Astronavta z ameriškega raketoplana Discovery sta zaključila vesoljski sprehod n
Astronavta z ameriškega raketoplana Discovery sta ponoči uspešno zaključila tretji in hkrati zadnji vesoljski sprehod na tokratni misiji.
Oglej si celoten članek

Med sprehodom sta Američan Danny Olivas in švedski astronavt Christer Fuglesang na ISS med drugim namestila novi navigacijski anteni, opravila več vzdrževalnih del, poleg tega pa sta opravila tudi pripravljalna dela za namestitev novega modula. Slednjega naj bi na ISS namestili prihodnje leto.

Astronavta sta pri tem naletela na nekaj težav, saj s centralnim sistemom nista mogla povezati ene izmed žic. Kot so sporočili iz Nase, so vsa ostala dela potekala normalno, žico, s katero sta imela težave, pa sta astronavta ustrezno zavarovala.

Fuglesang in Olivas sta sicer že v petek na ISS uspešno namestila nov rezervoar utekočinjenega amoniaka, ki ga na ISS uporabljajo za hlajenje sistema. Poleg tega sta obrabljen rezervoar prenesla v tovorni prostor Discoveryja, ki se bo predvidoma v petek vrnil nazaj na Zemljo.

Oprema za znanstvene poskuse
Cilj tokratne 13-dnevne misije Discoveryja so dostava nove opreme in zalog na ISS, pa tudi znanstveni poskusi na postaji. Posadka šestih ameriških in švedskega astronavta je na ISS dostavila opremo za znanstvene poskuse in hladilnik, v katerih bodo shranili poskuse oz. njihove rezultate in jih poslali nazaj na Zemljo.

Discovery so 29. septembra v tretjem poskus izstrelili v vesolje, ISS pa bo zapustil 8. septembra. V ameriškem vesoljskem izstrelišču Cape Canaveral na Floridi ga pričakujejo 11. septembra. Nasa nato načrtuje še šest poletov v vesolje, nato pa naj bi tri raketoplane septembra prihodnje leto ˝upokojili˝.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.