Poravnava stekla kot po maslu

Foto: Suzana Kos slovenija 04.07.13. parkirisce, garazna hisa, nova gorica, foto: suzana kos
Prijava. Zaradi trimilijonske odškodnine.
Oglej si celoten članek

Na kabinet premierke ter na protikorupcijsko komisijo, policijo in računsko sodišče je prispela prijava, v kateri avtorji opozarjajo na domnevno oškodovanje pri sklenitvi sporazuma med SGP v likvidaciji in novogoriško občino. Ta se bo morala za izplačilo zadolžiti, soglasje finančnega ministrstva za to že ima, podvojila se bo zadolženost občine, ki sicer spada med manj zadolžene in je s 102 evroma na Novogoričana na 156. mestu med vsemi 211 občinami.

Prijavitelji bi izplačilo odškodnine SGP Gorica v likvidaciji ter njenimi sateliti radi preprečili. "Menimo, da je nameravana poravnava tipičen primer slovenske korupcije, saj naj bi občina iz proračuna plačala družbam, ustanovljenim s stvarnimi vložki, pridobljenimi na neodplačni način, katerih skupna vrednost ustanovnega kapitala znaša nekaj več kot 376 tisočakov, odškodnina zaradi izgube kapitala in morebitnih načrtovanih zaslužkov, ki jim jo namerava izplačati občina, pa dosega skoraj tri milijone evrov. Navedbe v osnutku poravnave, ki naj bi upravičevale dogovorjena izplačila, so neresnične in zavajajoče, poravnava za občino pa nikakor ne predstavlja trajne rešitve problema, ki so ga s svojim nevestnim delom povzročili ravno občinski uslužbenci," je med drugim zapisano v prijavi.

Postopki usklajeni

Komentarja občine nismo dobili, sosledje dogodkov pa je zanimivo. Osnutek sporazuma o poravnavi je župan Matej Arčon podpisal 12. junija, na izredni seji šest dni pozneje so ga potrdili mestni svetniki, naslednji dan je sledil podpis na sodišču, dan za tem pa je soglasje za zadolžitev občine že izdalo tudi finančno ministrstvo. "Ugotovili smo, da občina izpolnjuje z zakonom določene pogoje, pod katerimi se lahko zadolži; v namere občine pa se ne moremo in ne smemo spuščati," pojasnjujejo na ministrstvu. "Dejstvo je, da je vsa parkirišča, garažne hiše in javne površine, ki so jih kupci stanovanj plačali v ceni stanovanja, občina "pozabila" vknjižiti, tako je to lahko storil SGP Gorica in pozneje te nepremičnine uporabil za stvarne vložke pri ustanovitvi satelitskih družb. Za njihovo "izgubo" jim bi občina zdaj plačala trimilijonsko odškodnino, za ta denar pa SGP Gorica v likvidaciji občini na določenih zemljiščih dovoljuje vknjižbo stvarne služnosti za dobo 30 let. Ali bodo po 30 letih novo poravnavo sklepali naši potomci za nove milijone?" sprašujejo prijavitelji.

"Vsa parkirišča in druge površine so kupci stanovanj plačali v ceni stanovanja, zdaj bodo to še enkrat storili novogoriški davkoplačevalci," menijo nekateri občani.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.