Poševni stolp v Pisi stabiliziran

Foto: Žurnal24 Stolp v Pisi se je po končanih delih počasi začel izravnavati.
Svetovno znani poševni stolp v Pisi se je prvič v svoji 800-letni zgodovini prenehal nagibati. Kljub uspehu stolp ne spada več med svetovna arhitekturna čudesa.
Oglej si celoten članek

Inženir, ki je bil vodja 26 milijonov evrov vrednega projekta za stabilizacijo stolpa, je dejal, da bi moral stolp ostati stabilen še naslednjih 200 let. Skupina strokovnjakov se je s stabilizacijo ukvarjala celih 10 let. Delo je med drugim zajemalo dovoz 70 ton prsti na severni del stolpa, kar je pomagalo ustvariti učinek samodejnega poravnanja stolpa.

Izgubljen laskavi naslov
Stolp se je po končanih delih počasi začel izravnavati. Sedem let pozneje je za 48 centimetrov bolj poravnan. Končni cilj je dosežen, saj se je stolp prenehal nagibati.

Že v 12. stoletju, ko so začeli gradnjo tega čudesa, so delavci opazili, da se je stolp začel nagibati. Njihovi tedanji poskusi za stabilizacijo so se končali neuspešno in so imeli za posledico le rahlo ukrivitev celotnega stolpa. Na žalost je poševni stolp v Pisi pred kratkim izgubil mesto med osmimi svetovnimi čudesi arhitekture.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.