Pošiljala je prošnje za že zasedena mesta

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Delodajalec, ki zaposluje nove delavce, mora prosto delovno mesto oziroma vrsto dela, javno objaviti, četudi že ima kandidata. Iskalci zaposlitve, nevedoč da gre objavo že zasedenega prostega delovnega mesta, pogosto s pošiljanjem prošenj izgubljajo čas in denar.
Oglej si celoten članek

"Danes sem dobila spodnji odgovor z ene od šol, pa mi povejte, kako naj se človek sploh še zaposli," je na enem od družbenih omrežij zapisala iskalka zaposlitve. V odgovoru je bilo sledeče sporočilo: "Prejeli smo vaši prijavi na prosto delovno mesto. Sporočamo vam, da smo prosti mesti objavili, da zadostimo zakonodaji in ni razpisano, zato vaše vloge ne moremo obravnavati."

Nezaposlena učiteljica ni edina, ki se je prijavila na razpisano delovno mesto iz kategorije Delodajalci želijo samo objavo prostega delovnega mesta, objavljeno na Zavodu za zaposlovanje, o čemer smo na Žurnalu24 že pisali v prispevku Slepi oglasi ne nudijo službe

Povabila preko zavoda in VIZ

Zelo veliko "nesporazumov" se zgodi ob prijavah na razpisana delovna mesta v šolstvu, katerih poplava je v kategoriji Delodajalci želijo samo objavo delovnega mesta zlasti v času pred pričetkom novega šolskega leta. Hiter pregled rubrike na ZRSZ pokaže, da sta v njej skoraj izključno dve kategoriji objavljenih delovnih mest, za katere ima delodajalec že kandidata: zaposlitev preko javnega povabila ZRSZ ter prosta delovna mesta v vzgoji in izobraževanju. 

"Vsekakor je očitno, da se v poletnih mesecih povečajo prosta delovna mesta s področja vzgoje in izobraževanja, ki so pogosto objavljena v preglednici 'Delodajalci želijo samo javno objavo'," pravijo pri ZRSZ. "V to preglednico vključujemo tudi tiste objave, ki se nanašajo na ukrepe aktivne politike zaposlovanja."

Javna objava je obvezna

Po določilu Zakona o delovnih razmerjih mora delodajalec, ki zaposluje nove delavce, prosto delovno mesto oziroma vrsto dela, javno objaviti.

"Delodajalec objavo prostega dela lahko zagotovi  v sredstvih javnega obveščanja, na spletnih straneh ali v javno dostopnih poslovnih prostorih delodajalca, za javno objavo pa se šteje tudi objava, ki jo izvede Zavod za zaposlovanje," pojasnjujejo pri ZRSZ.

Zakon o urejanju trga dela (ZUTD) določa, da Zavod javno objavi prosto delovno mesto na željo delodajalca. "Izjemo glede tega predstavljajo delodajalci iz javnega sektorja in gospodarske družbe v večinski lasti države," pojasnjujejo pri ZRSZ. "Njih ZUTD zavezuje, da morajo vsako prosto delovno mesto javno objaviti pri Zavodu, če ne obstaja izjema od obveznosti objave, ki jo določa ZDR." 

Podrobnosti določa pravilnik

Ne ZDR ne ZUTD sama ne določata, kaj se šteje za "javno objavo pri Zavodu", pač pa ZUTD podrobnejšo določitev načina javne objave prepušča podzakonskemu predpisu, izdanemu s strani ministra, pristojnega za delo.

"V tem predpisu (Pravilnik o načinu sporočanja podatkov o prostem delovnem mestu ali vrsti dela Zavodu RS za zaposlovanje, javni objavi ter postopku posredovanja zaposlitve) je določeno, da se kot javna objava za delodajalce iz javnega sektorja in gospodarske družbe v večinski lasti države šteje objava v prostorih Zavoda in na spletni strani Zavoda," pojasnjujejo pri ZRSZ. "Za ostale delodajalce pa se kot javna objava šteje objava v prostorih Zavoda oziroma na spletni strani Zavoda."

Skladno z navedenim Zavod na svoji javno dostopni spletni strani dnevno objavlja prosta delovna mesta delodajalcev, ki to želijo, in delodajalcev, ki so k temu zavezani z zakonom.

"Prosta delovna mesta se objavljajo v iskalniku po prostih delovnih mestih in v preglednici "Delodajalci želijo samo javno objavo PDM", pojasnjujejo pri Zavodu. "Tudi navedena preglednica je javno objavljena in je dostop do njene vsebine omogočen vsakomur, ki ga zanima."

dezurni@zurnal24.si 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 25

  • 22:12 12. September 2016.

    ja posiljala je prosnje a ni vedela da more prej iti z delodajalcem v posteljo pa potem bo morda dobila …

  • 10:51 10. September 2016.

    ..no,pa dajmo takole..glede na to,da so oni,ki so zaposleni na zavodu za zaposlovanje tudi del JU.....naj gredo v džunglo vsi …

  • 10:51 10. September 2016.

    ..no,pa dajmo takole..glede na to,da so oni,ki so zaposleni na zavodu za zaposlovanje tudi del JU.....naj gredo v džunglo vsi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.