Poslance označil za "lažnive kur**"

Foto: Youtube
Foto: Youtube
Na nujni seji odbora DZ za obrambo so padale ostre besede, zaradi katerih je eden od gostov zapustil prostor.
Oglej si celoten članek

Na zahtevo SDS je odbor razpravljal o financiranju veteranskih organizacij, ki je po oceni omenjene stranke nepregledno. Po njihovih besedah je lani ministrstvo razdelilo 1,5 milijona evrov, od tega Zvezi združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB 534.000 evrov, Zvezi veteranov vojne za Slovenijo 432.000 evrov, Zvezi policijskih veteranskih društev Sever 196.000 evrov, vsem ostalim društvom in zvezam pa po manj kot 100.000 evrov. Anja Bah Žibert (SDS) je dejala, da je "pomenljivo, da veliko več sredstev prejemajo veterani druge svetovne vojne kot veterani vojne za Slovenijo". 

Ministrica Andreja Katič je očitke zavrnila. Pravilnik, na podlagi katerega se podeljujejo sredstva, po njenih besedah temelji na zakonu o vojnih veteranih, sprejet pa, da je bil v sodelovanju z vsemi društvi in zvezami. "Pred sprejetjem tega pravilnika so se sredstva podeljevala brez javnega razpisa," je opozorila in zagotovila, da je razdeljevanje sredstev pregledno, odkar za to skrbi ministrstvo. Ministrstvo po njenih besedah tudi nadzira porabo sredstev. "Društva in zveze morajo redno poročati o namenskosti porabe sredstev. Kdor nalog, ki si jih je zadal, ni realiziral, mora sredstva vrniti," je dejala. 

Eden od očitkov SDS je bil, da ministrstvo ne preverja podatkov o številu članov, ki jih društva in zveze pošljejo same. Ministrica je dejala, da to trenutno res ni mogoče, a da je v pripravi sprememba zakonodaje, ki bi to omogočala in bo veljala za vsa društva, ki delujejo v javnem interesu. 

"Politiki nismo lažnivi kur**"

Med razpravo so vprašanja pogosto nanesla na vprašanja polpretekle zgodovine. Slednje je izzvalo burno reakcijo predsednika ZZB za vrednote NOB Tita Turnška. Zadeva je šla tako daleč, da je moral Turnšek sejo zapustiti.

"Prosim, če zapustite dvorano, ker poslanci nismo nobeni lažnivi kur**. Prosim, da odidete iz dvorane, drugače pojdite po varnostnike in naj ga ven pospremijo," je dejal predsednik odbora Žan Mahnič. Turnšek mu je odvrnil, da gre z največjim veseljem in da ni treba klicati varnostnikov, ker bo dvorano zapustil sam. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 42

  • 17:36 8. Maj 2017.

    SSDSS ovske pizde in ne kurci

  • 09:24 6. Maj 2017.

    Spreminjanje zgodovine Slovencev po 72.letih in to si dovoli napihnjene žabe ,ki so vso življenje srali v Pampers pleničke in …

  • 18:55 5. Maj 2017.

    Iz knjig lahko vsak prebere kar hoče. Turnšek je bil premlad, da bi sploh vedel za kaj gre.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.