Poslanci o visokem šolstvu

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Poslanci bodo danes največ časa namenili prvemu branju predloga novele zakona o visokem šolstvu.
Oglej si celoten članek

Novela zakona o visokem šolstvu med drugim podaljšuje roke za podaljšanje akreditacij visokošolskih zavodov ter spreminja sestavo in način imenovanja sveta Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu. Novelo že od začetka spremljajo očitki, saj predstavniki visokošolske skupnosti trdijo, da trenutni predlog novele nima njihovega soglasja.

Največ pozornosti načinu imenovanja

V DZ je sicer 15. oktobra na pobudo pristojnega parlamentarnega odbora za izobraževanje potekala javna predstavitev mnenj o noveli, na kateri so največ pozornosti namenili predlaganemu načinu imenovanja članov sveta Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu in varčevanju na področju šolstva. Glede sprememb pri načinu imenovanja članov sveta agencije so podporniki predlaganih sprememb poudarjali, da so spremembe na tem področju nujne, medtem ko nasprotnike skrbi predvsem neodvisnost agencije.

Tudi o varstvu pred požari

Poslanci bodo sicer danes obravnavali tudi predlog novele zakona o lokalnih volitvah, ki določa, da bodo državljani držav članic EU takoj po prijavi prebivališča v Sloveniji dobili pravico voliti in kandidirati na lokalnih volitvah.

DZ se bo lotil tudi novele zakona o varstvu pred požarom, katere cilj je prispevek k izboljšanju varnosti ljudi in njihovega premoženja, in predloga zakona o fitofarmacevtskih sredstvih, ki v slovenski pravni red vnaša določila evropske direktive glede uporabe pesticidov. Obravnavali bodo tudi predlog sklepa o soglasju k spremembam in dopolnitvam pravilnika o pogojih, merilih in postopku za razporeditev sredstev Fundacije za financiranje športnih organizacij v Sloveniji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:52 24. Oktober 2012.

    Zgrozim se, ko pomislim, da bodo ti "izvoljenci ljudstva", ki imajo težave s šolanjem in diplomami odločali o visokem šolstvu. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.