Poslanci sprejeli novelo zakona o vladi

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Poslanci so na izredni seji sprejeli novelo zakona o vladi, s katero naj bi število ministrstev z zdajšnjih 15 zmanjšali na predvidoma 11. Predlagana umestitev državnega tožilstva pod notranje ministrstvo je v javnosti sprožila cel kup kritik.
Oglej si celoten članek

Poslanec DeSUS-a Franc Jurša je dejal, da bo državno tožilstvo še naprej del ministrstva za pravosodje in ne bo šlo pod okrilje ministrstva za notranje zadeve (MNZ). Gregor Virant je ob tem dejal, da gre pod okrilje MNZ oziroma kot je zapisano v pogodbi, čeprav so nekateri pomisleki. Maša Kociper (PS) je poudarila predvsem dejstvi, da tožilstvo funkcionalno spada pod pravosodje in da je zato predlagana ureditev ustavno sporna, ki bo tudi odstopala od drugih držav v EU; dodaja, da bo podobna tisti, ki je bila v socializmu.

Ostajajo na ločenih bregovih

Pozitivna Slovenija se z "brisanjem ministrstva za kulturo (MK)" ne strinja, je povedal Jani Möderndorfer. Vinko Gorenak (SDS) poudarja, da bodo s takšno organizacijo veliko privarčevali. Kulturnikom lahko "mirno povemo, da jim bo denar ostal in šel za njihovo dejavnost. Verjetno denar potrebujejo za to, ne za plačevanje ministra in kabineta". Poudarja, da tožilstvo ne bo podrejeno policiji, saj ju urejata ločena zakona. "Je pa treba spremeniti zakon o kazenskem postopku," je dodal.

Po Romanu Jakiču je Virant poklical še "člana SD – Janka Vebra". "Hvala za besedo, sem pa Majda Potrata," je nato dejala Majda Potrata, ki je bila na vrsti za govor.

Zoran Janković predlaga, da bi pripravili nov predlog do sobote, saj je zdajšnji predlog ustavno sporen. Predlaga še, da naj pustijo kulturno ministrstvo, "zato da ne vzamemo Sloveniji tistega, kar je bilo naše ves čas – jezik." Okrcal je Gorenaka, ki je na odboru napovedal, da bodo vložili amandma, nato pa tega amandmaja ni bilo.

Gorenak sumi, da je nekaj narobe

"Res malo sumim, da mora biti nekaj narobe, če se tako bojite za tožilstvo," pravi Gorenak in dodaja, da nikjer (v ustavi, op. a.) ne piše, da je tožilstvo sestavni del pravosodja. "Glede na to, s kakšno ihto nekateri govorijo o tem, se bojim, da imajo težave."

Barbara Žgajnar Tavš (PS) je rekla, da bo glasovala proti zakonu; Potrata predloga prav tako ne bo podprla, saj ne verjame, "da bi ne imelo nobenih neposrednih učinkov, da MK ne bo samostojno ministrstvo". Tudi Melita Župevc (PS) je odrekla svojo podporo. Gašpar Gašpar Mišič (PS): "Ukinitev MK je odraz naše politične kulture oziroma, bolje rečeno, nekulture."

O noveli polemično že na odboru

Polemična razprava o noveli se je sicer že razvila na dopoldanski seji odbora za notranje zadeve. Vložili so jo poslanci levosredinskih strank še pred glasovanjem o predsedniku Pozitivne Slovenije (PS) Zoranu Jankoviću kot mandatarskem kandidatu, predvidevala pa je 12 ministrstev. Predstavniki koalicijskih partneric SDS, Liste Virant, DeSUS-a, SLS in NSi so jo na današnji seji odbora z dopolnili prilagodili, tako da jih šteje 11.

Precej časa so namenili členu, ki je povezan s prenosom tožilstva v okvir notranjega ministrstva, pa tudi razpravi o združevanju resorja za kulturo z resorji izobraževanja, znanosti in športa.

Poslanec Pozitivne Slovenije (PS) Roman Jakič je spomnil na peticijo, ki jo je v teh dneh podpisalo okoli 1.700 državljanov; med podpisanimi so tudi eminentni profesorji in intelektualci.

Vodja poslanske skupine Liste Virant Rihard Braniselj in poslanec SDS Vinko Gorenak sta poudarila, da novela zakona ne ukinja kulturnega ministrstva oziroma kulture, ampak se bo minister samo drugače imenoval. Jožef Jerovšek (SDS) pa je dodal, da bo kultura v primeru združitve z nekaterimi drugimi resorji zagotovo dobila državnega sekretarja.

"Državni udar"

Poslance PS in SD je zmotil tudi predviden prenos tožilstva v pristojnost resorja notranjega ministrstva. Nasprotovala sta mu zlasti Roman Jakič in Maša Kociper iz PS, poslanec SD Mirko Brulc pa je takšno rešitev ocenil celo kot "državni udar".

Vodja poslanske skupine Liste Virant Rihard Braniselj je v zvezi s tem pojasnil, da je bil h koalicijski pogodbi že sprejet protokol, po katerem bo tožilstvo pod okvirom pravosodja, ne notranjih zadev. Vinko Gorenak iz SDS je napovedal, da bodo člen, ki se nanaša na položaj tožilstva, pred sejo DZ ustrezno uredili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 19:54 26. Januar 2012.

    Drugače mi je ime Fritz!!!!

  • 19:51 26. Januar 2012.

    tralala če si mene mislil, ti moram povedat, da sem si dal ime po tvojem guru-tu Zoranu Jankoviču Zoki J, …

  • 19:43 26. Januar 2012.

    ti si pesojebec!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.