Posledice izliva v Ljubljanico bodo

Foto: Žurnal24
Posledice izliva 2000 litrov goriva v Ljubljanico vsekakor bodo. Po besedah Lipiča jih bodo nosile tudi ribe, ki bodo preživele, zato takšnih rib nikar ne jejte.
Oglej si celoten članek

Kot smo že poročali v članku Lokomotiva iztirila, gorivo izteklo, je v noči iz sobote na nedeljo na železniški progi med Zalogom in Lazami v Ljubljani tovorni vlak oziroma dizelska lokomotiva naletela na kompozicijo 20 vagonov in iztirila. V lokomotivi je bilo približno dva tisoč litrov dizelskega goriva, ki je takoj začelo iztekati v reko.

"Ta stvar se lahko razkraja tudi leto ali dve," nam je posledice izliva goriva v Ljubljanico opisal Lipič.

Kaj to pomeni za okolje, smo vprašali predsednika Zveza ekoloških gibanj Slovenije Karla Lipiča.

"Če dva tisoč litrov goriva steče v vodo, to ni malo. Še vedno so bile posledice, predvsem za ribe in ostalo življenje v vodi. Druga posledica pa je vsekakor tudi onesnažena podtalnica," pove.

Nekje se bo tako velik izliv goriva po Lipičevih besedah zagotovo poznal, "najmanj nekje v dolžini nekaj kilometrov vodotoka".

Vemo, kaj pomeni ena kapljica za vodotok, tu pa gre za 2000 litrov!       
Karel Lipič
 

Naftni derivati se razkrajajo počasi, doda Lipič, oziroma se bolj razredčijo in tečejo z vodnim tokom ter se nekje nalagajo.

"Večje onesnaženje bo tam, kjer je prišlo do izliva. Nižje bo tega manj, ker bo prišlo do večjega vodotoka," opozarja. Posledice bodo nosile tudi ribe, ki bodo preživele. "Takšnih rib ni zdravo ne jesti ne loviti," še pove.

Lokomotiva
Zadnjega od vagonov naj bi z brežine potegnili danes, šele potem bo možen dostop do lokomotive, je dejal predstavnik za odnose z javnostmi Slovenskih železnic Igor Hribar. Škode naj bi bilo za približno 500.000 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.