Pošta Valantu prekrižala načrte

Foto: Žurnal24 Prodajo deleža smo lani prvi razkrili v Žurnalu 24. (Foto: Zurnal24)
Stane Valant je imel načrt za prevzem Športne loterije (nekdanji Podarim dobim), ki mu ga je preprečila Pošta Slovenije.
Oglej si celoten članek

Lanski manever, ko je smučarska zveza prodala desetino športne loterije, je bila del širšega načrta za prevzem Športne loterije s strani Staneta Valanta, ki je takrat vodil smučarsko zvezo, je prepričan Tomaž Lovše.

 


Lastniki Športne loterije
1) Olimpijski komite Slovenije 20 %

2) Pošta Slovenije 20 %

3) Smučarska zveza 20 % (po vračilu delnic)

4) Maksima Invest 17,3 %

5) NFD Holding 17,3 %

6) Fidina 2,7 %

7) Mont 2,7 %

Valant je sicer včeraj vnovič zagotovil, da je delnice prodal le zato, ker se je smučarska zveza zaradi minusa, ki so ga ustvarile alpske discipline, znašla v likvidnostnih težavah in so ji grozile težave z bankami, Športna loterija pa je bila delnice pripravljena kupiti za sklad lastnih delnic. S tem so se glasovalne pravice obstoječih delničarjev povečale.

Drugi del načrta pa je bil med delavce razdeliti še deset odsotkov delnic. ''Uprava Športne loterije s podporo predsednika nadzornega sveta je nameravala  desetino Športne loterije za desetino knjigovodske vrednosti, torej 90-odstotno zastonj, razdelili med delavce,'' pojasnjuje Tomaž Lovše, ki zdaj zastopa smučarsko zvezo, dvajsetodstotnega lastnika. To pomeni, da bi delavci lahko delnice s knjigovodsko vrednostjo 464 evrov kupili za 46 evrov. ''Te delnice bi nato lahko pokupila Fidina in Valant bi imel večino. To namero je preprečila Pošta Slovenije,'' scenarij za prevzem pojasnjuje Lovše.

 

So povezani, niso povezani

Stane Valant ima kot predsednik uprave NFD Holdinga le 17,3 odstotka Športne loterije, poznavalci pa v njegov vplivni krog uvrščajo še Maksimo Invest (17,3) in Fidino (2,7), torej 37-odstotni lastniški delež in (pred vračilom desetine smučarski zvezi) 42 odstotkov glasovalnih pravic.

Povezane osebe imajo lahko po zakonu največ petino. Inšpektorji urada za nadzor nad prirejanjem iger na srečo so pred kratkim zaradi našega poročanja preverili lastništvo in ugotovili, da nepravilnosti ni. Tomaž Lovše je imel na sredini skupščini drugačno izkušnjo. ''Valant ima nadzor v nadzornem svetu in utečen glasovalni stroj v skupščini,'' je povedal.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.