Postajamo popolni potrošniki

Trgovci prodajajo storitve in izdelke, da zaslužijo, ne pa, da ugodijo vam.
Oglej si celoten članek

Foto: Žurnal24 Kolumnisti 19.08.10, david jug, bostjan tacol Finančna pismenost Slovencev je porazna, ugotavljajo strokovnjaki. Pa za takšno ugotovitev ni treba biti strokovnjak. Če problematiko zbanaliziram, to razkrije že pogled v najbližje trgovsko središče. Lov na pike in točke zvestobe je pomembnejši kot dejstvo, da bo morda nakup izdelka (ki ga kupec po vsej verjetnosti ne potrebuje, a ker je v akciji, se ga kakopak izplača kupiti) pripomogel k minusu na bančnem računu.

Izkoriščanje

Finančni analfabetizem ljudi seveda s pridom izkorišča tudi zavarovalniška industrija. Do leta 2008, ko se je delniški balon napihoval, so naložbena zavarovanja prodajali za suho zlato. Agenti vam bodo pač poskušali prodati zavarovanje, s katerim bodo največ zaslužili, ne tistega, ki vam najbolj ustreza. Podrobnosti pa bodo seveda skrili v drobni tisk, ki ga praktično nihče ne bere. Zgodba je podobna pri bankirjih; spomnite se le na kredite v švicarskih frankih. V času debelih krav je bilo takšno posojilo ugodno, a bankirji o valutnem tveganju – torej o nevarnosti, da se vrednost franka dvigne – niso govorili na glas. Danes niso redki primeri, ko imajo ljudje po več letih odplačevanja posojila glavnico enako, če ne celo višjo kot v izhodišču, obrok pa za petino višji.

S finančnim izobraževanjem je treba začeti v zgodnjem otroštvu – s šparovcem, če želite. Nadaljevati bi se moralo v šoli, a ga je v učnih načrtih le za vzorec. Država, kot kaže, raje vidi, da šola vzgoji popolnega potrošnika, ki ga bodo takšni ali drugačni trgovci lahko “lupili”, kot da bi imela opravka s finančno pismenimi državljani.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.