"Postali so predmet sistematične diskreditacije in razvrednotenja!"

Foto: Saša Despot STA Foto: Saša Despot STA Petra Lesjak Tušek Foto: Saša Despot STA Foto: Saša Despot STA Foto: Saša Despot STA Foto: Saša Despot STA Slovenska tiskovna agencija Foto: Saša Despot STA Foto: Saša Despot STA Foto: Saša Despot STA
Začela se je donatorska kampanja za ohranitev neodvisne STA
Oglej si celoten članek

Na novinarski konferenci Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije so spregovorili o začetku donacijske kampanje #zaobSTAnek in o položaju novinarjev in nezakonitem finančnem izčrpavanju STA.

V svojem nagovoru je Petra Lesjak Tušek, predsednica Društva novinarjev Slovenije (DNS), poudarila pomen iniciative iz medijev in civilne družbe za ohranitev temelja profesionalnega novinarstva v Sloveniji. Spregovorila je o uradnem začetku donacijske kampanje za ohranitev STA, ki se bo izvajala v mesecu maju. Njen namen je, da vladno izčrpavanje STA-ja ob njeni tridesetletnici ne bo privedlo do insolventnosti. Prvi odzivi minulega vikenda kažejo, da je odločitev zbudila veliko zanimanja. Potrebna je "širša mobilizacija, da se temeljni steber obveščanja reši pred propadom". Kampanja uživa podporo Evropske zveze novinarjev, Mednarodnega inštituta za tisk in ostalih mednarodnih organizacij, vseh večjih nacionalnih medijev in sindikalnihcentral. Mednarodni inštitut za tisk je ob današnjem začetku kampanje zbiranja sredstev Za obSTAnek pozval slovensko vlado k odpravi blokade financiranja.

Detajle o donatorski akciji je mogoče najti na spletni strani za obSTAnek.

V DNS-ju ocenjujejo, da je STA steber novinarstva in je nujna širša mobilizacija javnosti za ohranitev. Pri tem vprašanju ne gre zgolj za STA, temveč tudi za pravico do obveščenosti in posledično za vprašanje, v kakšni družbi želimo živeti. Slovenska tiskovna agencija, ki je stik Slovenije s svetom, je postala predmet sistematične diskreditacije, razvrednotenja, na konferenci pa so opozorili tudi na primer ščuvanja proti novinarjem s ciljem vzpostavitve nezaupanja. Lesjakova je še povedala, da ne odstopajo od poslanstva zagotavljanja dejstev, "ki jih vlada očitno ne prenese" in dodala, da "morda ni pretirano reči, da prav na tej točki vsi stojimo ali pademo, da gre dejansko za biti ali ne biti oziroma za stati in obstati".

Ob uradnem začetku kampanje, ki bo tekla cel mesec, so v DNS zapisali, da za javni servis STA skrbi skoraj 90 zaposlenih, ki jim v skrajnem primeru grozi izguba službe kljub neprekinjenem profesionalnim in neodvisnim opravljanjem dela. "Mediji pa bodo ostali brez izjemno pomembnega vira preverjenih in verodostojnih informacij o dnevnem dogajanju. In to v letu, ko svetovni dan svobode medijev v ospredje postavlja informacije kot javno dobrino," so dodali.

Foto: Saša Despot STA

Predsednica Sindikata novinarjev Slovenije Alenka Potočnik je v nadaljevanju opozorila na ranljivost medijev in izvajanje pritiskov na oba javna servisa v Sloveniji. STA dobiva finančna sredstva o pogodbi med ustanoviteljem in STA, ki se letos ne izvaja in zato onemogoča izvajanje njenega poslanstva.

Odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj se je v zaključnem delu zahvalila za zagon donacijske kampanje in podporo in opozorila, da ta akcija ne odvezuje Vlade RS za izpolnitev svojih zakonskih obveznosti.

123 dni brez plačila Velika reševalna akcija za svobodo medijev

V Združenju novinarjev in publicistov pa so ob dnevu svobode medijev v sporočilu za javnost zapisali, da stanje slovenskih medijev z vidika pluralizma in profesionalizma nikoli po letu 1990 še ni bilo v taki krizi in podvrženo tako številnim zlorabam v politične namene. Prav tako je varuh človekovih pravic Peter Svetina danes izpostavil, da so temeljna sestavina demokratične družbe tudi svobodni, pluralni in neodvisni mediji. "Neodvisni mediji in javni servisi so temelj demokratične družbe, zato ne smejo biti talci v rokah vsakokratnih zmagovalcev volitev," je še poudaril.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 38

  • 15:18 4. Maj 2021.

    JA, HUDO, KO SO ENI BOLJ ENAKOPRAVNI KOT DRUGI.. KOT DA SO "PRAVILA ZA VSE ENAKO" LE ZA DRUGE..!!!

  • 09:15 4. Maj 2021.

    Brez veze. Kot da je samo STA na tem svetu. Saj imajo še Mladino, Dnevnik, RTV ...

  • 16:09 3. Maj 2021.

    Naj odprejo privat kot je to storil POŽAR in VODUŠEK.... .STA,DELO, DNEVNIK,VEČER so odvisneži od davkoplačevalcev,veliko njih brez ustrezne izobrazbe,problematični …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.