Poštarji ne bodo več le na Pošti

Foto: Žurnal24 Na Pošti Slovenije ocenjujejo, da poštni zakon pogoje določa zelo ohlapno: “Lahk
Konkurenca. Uradno konec monopola.
Oglej si celoten članek

Od novega leta lahko pošto, lažjo od 50 gramov, poleg Pošte Slovenije brez pogojev prenašajo druga podjetja. Prej morajo pridobiti dovoljenje Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS (Apek).

Resnice in napovedi

Marec 2011. Takrat bo podjetje Maksmail predstavilo novo storitev, ki naj bi bila zelo uporabna tako za pravne kot fizične osebe.

Poštni promet. Čisti prihodki od prodaje Pošte Slovenije so v letu 2009 znašali 229,9 milijona evrov, čisti poslovni izid pa 18,9 milijona evrov. Za lani nam podatkov še ne morejo posredovati.

Do 50 gramov. Pisma in dopisnice so Pošti Slovenije predlani prinesle 54,5 milijona evrov.

Za lani pričakujejo, da bodo prihodki na približno enaki ravni kot leta 2009.

Sicer je zakon opravljanje omenjene storitve omogočal tudi prej, a le pod pogojem, da je bila cena izvajalca za standardno pismo 2,5-krat višja od cene Pošte Slovenije. Ta pogoj je od 1. januarja ukinjen.

Apek sta za dovoljenje že zaprosili dve podjetji: Maksmail je dovoljenje že pridobil, za drugega pa postopek za izdajo dovoljenja še teče.

Poštno omrežje za vse
Na Pošti Slovenije kljub liberalizaciji poštnega trga ne pričakujejo upada prihodkov:

“Vsekakor pa pričakujemo, da se bodo prihodki nekoliko porazdelili na različne segmente naših storitev.”
Nove priložnosti iščejo v uvajanju novih storitev in z vstopanjem na nove poslovne segmente.

Konkurentom, ki bodo želeli opravljati poštne storitve, pa bo morala Pošta Slovenije omogočiti tudi dostop do poštne infrastrukture. Tako so denimo s podjetjem Maksmail že sklenili pogodbo o sodelovanju.

“Pošta Slovenije bo kot naš poslovni partner še vedno dostavljala pošiljke do naslovnikov,” razlaga direktor podjetja Tomaž Krajnc. Dodaja, da bodo v njihovem podjetju izvajali prevzem pošiljk in sortiranje ter dostavo do poštnega omrežja.

V začetku bodo ponudili tudi do pet odstotkov nižje cene od cen Pošte Slovenije. “Konec leta pa bomo glede na realno dosežene količine določili še super rabate,” napoveduje Krajnc.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.