Postavili, domačinov nič vprašali

Foto: Žurnal24 Kroparji zatrjujejo, da o začetku obnove niso bili obveščeni. (Foto: Renata Škrj
Kropa. Začetek obnove kulturnih spomenikov razjezil Kroparje. Razočarani nad ignoranco države.
Oglej si celoten članek
Kulturni spomeniki

Obnova. V Kropi bodo obnovili 15 stanovanjskih hiš, vigenjc Vice, Slovensko peč, spomenik NOB in dve znamenji. Gre za kulturne spomenike, ki so bili poškodovani ob poplavah leta 2007. Obnovo, ki naj bi bila končana konec junija, financira okoljsko ministrstvo, stala bo dobrih 242 tisoč evrov, za nadzor bo skrbel Restavratorski center RS, izvajalec del je Cestno podjetje Kranj, podizvajalec pa podjetje Agit 2000.

“To ni noben odnos okoljskega ministrstva in izvajalca del! Seveda smo zadovoljni, da se je obnova začela, vendar način ni pravi,” je v petek za Žurnal24 ogorčena dejala Metka Kavčič, lastnica ene od hiš, ki so predvidene za obnovo.

Delavci so s postavitvijo gradbenih odrov okrog hiš razjezili Kroparje, ki o začetku del, kot pravijo, sploh niso bili obveščeni. Prav tako zanj ni vedel predsednik krajevne skupnosti Ciril Kozjek.

O začetku del me ni nihče obvestil. Veseli smo, da so začeli, način, kako država to počne, pa je nesprejemljiv!” je poudaril. S kritiko ni varčeval niti Kropar Janez Petrač.

Hvala bogu, da se te hiše obnovijo, vendar je treba ljudem povedati, kako se bo to počelo in koliko časa bo trajala obnova. Lastnikov hiš ni nihče obvestil. Nič! In zdaj, ko so se dela začela, je verjetno težko še kaj narediti,” je dejal.

Zatajila komunikacija
Kavčičeva je opozorila na dejstvo, da je zatajila komunikacija. “To ni prvič in v Kropi smo že vajeni ignorance različnih institucij. Med ministrstvom in lastniki ni komunikacije!” je pojasnila.

Z začetkom obnove niso bili seznanjeni niti na Občini Radovljica, kar je potrdil Rado Pintar, vodja občinskega oddelka za infrastrukturo, ki pa dogajanja v Kropi ni želel komentirati. “Tega ne komentiram, ker to ni naš projekt, pač pa državni, res pa je, da nismo vedeli, da se bo začel.”

Lastniki obveščeni lani
Na okoljskem ministrstvu so pojasnili, da se je začelo sondiranje, ki ga bo izvedel pristojni Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, zaradi česar so začeli nameščati odre.

Na vprašanje, zakaj niso obvestili lastnikov, pa so v svojem sporočilu zapisali: “Vsak lastnik, čigar objekt je predviden za obnovo, je bil lansko jesen ob uvedbi v delo obveščen o obsegu in vsebini del na njegovem objektu in je dal soglasje za izvedbo del.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.