Pošte s sodišča še niso poslali

Foto: Saša Despot Slovenija 21.05.2012 nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordez, zacetek so
Bivšega šefa še niso poklicali v zapor. Lahko prosi še za preložitev.
Oglej si celoten članek

Za zdaj še ni znano, kdaj bo nekdanji šef Merkurja Bine Kordež začel prestajati šestinpolletno zaporno kazen. Sodišče mu, neuradno, še ni poslalo poziva, kdaj naj pride na Dob, kjer bo v največjem zaporu v državi odslužil kazen, ki ga je doletela zaradi oškodovanja Merkurja za okoli deset milijonov evrov.

Na Dobu ga še ne čakajo

Z ljubljanskega okrožnega sodišča, kjer so Kordeža obsodili, niso pojasnili, kdaj nameravajo Kordežu odposlati poziv v zapor. Šele ko bo Kordežu vročena pošta s sodišča, bo to obvestilo upravo za izvrševanje kazenskih sankcij (URIKS) in zapor na Dobu, kdaj ga lahko pričakujejo. Glede na višino zaporne kazni, ki jo mora odslužiti, in če bo sodišče upoštevalo vsa pravila pri določanju, v kateri zapor ga poslati, bo Kordež naslednjih šest let in pol predvidoma bival v zaporniški celici na Dobu. "Glede na to, da še nikoli ni bil kaznovan, in če bo vzorno odslužil tri četrtine kazni, ima možnosti, da mu predčasno dovolijo pogojni izpust," opozarjajo pravniki. Dodajajo, da bi Kordež, ko prejme poziv v zapor, lahko zaprosil za preložitev prestajanja kazni za nekaj časa. "Kot razlog bi lahko navedel slabo zdravstveno stanje, ki bi ga seveda moral dokazati, ali pa neke nujne in neodložljive obveznosti. Ni pa seveda nujno, da bi sodišče njegovi prošnji kar tako ugodilo," dodajajo pravniki.

Zamrznjen do decembra

Medtem ko bo Kordež v zaporu, pa bo sodišče odločalo, ali je Merkurju dolžen vrniti za okoli deset milijonov evrov škode. Sodišče mu je že decembra 2010 zamrznilo premoženje in mu prepovedalo, da z njim kakorkoli razpolaga, dokler sodišče dokončno ne odloči, ali bo s tem premoženjem moral plačati škodo. Sodišče ima tako zdaj le še pol leta časa, da odloči, kajti potem se izteče skrajni triletni rok, ko sme biti premoženje zamrznjeno. Če mu po tem času premoženja ne bi zasegli za poplačilo škode, bi moralo sodišče prepoved Kordežu umakniti, da bi spet prosto razpolagal z družinskimi hišami, delnicami in vrednostnimi papirji.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 07:50 18. Junij 2013.

    Zakaj sodišče ne zamrzne premoženje tudi ostalim tajkunom,kriminalcem drugih vrst in obsojencem mi ni jasno.<br />Tukaj nekaj ne štima,pravzaprav v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.