Poštnim delavcem prekipelo, napovedali stavko

Foto: Klemen Razinger
Foto: Klemen Razinger
Poštni delavci so navedli zahteve, ki lahko ob uresničitvi privedejo do preprečitve stavke.
Oglej si celoten članek

Svet Sindikata Poštnih delavcev (SPD) je na svoji seji sprejel sklep o napovedi stavke delavcev v Pošti Slovenije in Invalidskem podjetju Pošte Slovenije (IPPS).

Pri SPD pojasnjujejo, da so skušali rešitev najti po mirni poti v okviru socialnega dialoga s Pošto Slovenije. Dodajajo, da se Pošta Slovenije srečuje s težavami tako na področju iskanja zadostnega števila zaposlenih, kot na področju ustrezne izbire kadra, zaradi neprivlačnosti delodajalca.

Foto: Saša Despot samopostrežna pošta

Poštni delavci pravijo, da je bo tem, da se povečuje obseg in zahtevnost opravil, povprečna starost zaposlenih vse višja, kar jim ne omogoča obdržati kakovosti storitve na enaki ravni. Zaradi narave dela in premajhnega števila delavcev se urniki dnevno spreminjajo, kar onemogoča normalno življenje tudi v zasebnem delu življenja. Zahtevajo tudi dvig plač.

"Delo na Pošti Slovenije je namreč na področju dostave težaško, na prostem in izpostavljeno različnim nevarnostim, na področju manipulacije pa izjemno raznovrstno in zahtevno ter v prisilni drži," so zapisali v SPD, kjer dodajajo, da imajo novi delavci težave z znanjem in razumevanjem delovnih opravil, delavci z daljšim delovnim stažem  pa so obremenjeni tako z uvajanjem kot z delom. 
Zaradi težaške narave dela je velik odstotek odhodov tudi med novozaposlenimi, kar uničuje voljo po vedno novem uvajanju. "Prišli smo do točke, ko je strah pred odhodom novozaposlenih tako velik, da jim nadrejeni rajši ne nalagajo dela. Nedopustno je, da Pošta Slovenije organizira delo s premajhnim številom zaposlenih, jih ne ohrani in zaradi stanja očitno krši delovnopravno zakonodajo in hkrati slabi kakovost poštnih storitev," so zapisali v sindikatu in napovedali, da bo stavka potekala v vseh objektih Pošte Slovenije, na vseh deloviščih oziroma delovnih mestih zaposlenih pri Pošti Slovenije in IPPS v Republiki Sloveniji.

Foto: Saša Despot Pošta Slovenije

Stavkali bodo zaradi porasta drugih poslov, poškodb, bolniških odsotnosti in fluktuacije, ter zaradi restriktivne kadrovske politike v preteklih letih. Pritožujejo se, da ni bila omogočena izraba dopustov v skladu z ZDR-1, niso bili omogočeni 11 urni počitki, prav tako je delodajalec tako na mesečni kot letni bazi soočen s preseganjem dovoljenega števila ur nadurnega dela.

Stavkovne aktivnosti bodo izvedene po presoji in odločitvi stavkovnega odbora SPD. Stavka se bo pričela v ponedeljek 11. novembra 2019 ob 00.00 uri zjutraj v vseh organizacijskih enotah Pošte Slovenije, razen v organizacijski enoti Strokovnih služb.
SPD bo v primeru, da delodajalca prisluhneta in ugodita zahtevam, stavko preklical.


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 07:47 28. Oktober 2019.

    Bojkotirajte Pošto Slovenije in dostavo oddajte ostalim ponudnikom GLS, DPD,TNT,Global Expres....

  • 05:34 28. Oktober 2019.

    Vodstvo, kako vas ni nič sram? Valjate se v denarju, z ljudmi pa delate kot prasica z mehom? Poštne storitve …

  • 22:32 27. Oktober 2019.

    ma to ni več pošta ..poštarji nosijo reklame..paket plačan v naprej moraš vzdigniti z osebno. pa če zamudiš ti ostane …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.