Poteza Naložbe tik pred potopom

Foto: Žurnal24 Drobnak bo kot velik delničar utrpel največjo škodo. (Foto: BOBO)
Družba Poteza Naložbe bo verjetno eden prvih finančnih holdingov pri nas, ki zaradi nezmožnosti odplačila posojil ne bo dočakal jeseni.
Oglej si celoten članek

Do 30. septembra mora Poteza Naložbe, v lasti jo ima eden najbogatejših Slovencev Branko Drobnak, bankam poplačati 171 milijonov evrov posojila, brez obresti, pišejo Finance. Pri tem večji del predstavlja posojilo v višini 120 milijonov evrov, ki so ga najeli za preplačan nakup petodstotnega deleža NLB leta 2008. Drobnak naj bi sicer že dalj časa poskušal najti kupca za slabih osem odstotkov NLB, ki je v vmesnem času izgubila že polovico vrednosti.

Večji del teh posojil ima Poteza Naložbe zavarovanih z delnicami v portfelju, družba pa ne plačuje niti obresti, ki se jih je nabralo za skoraj pet milijonov evrov, odplačati pa morajo še za 4,5 milijona evrov obveznosti iz obveznic in komercialnih zapisov.

Zahtevajo stečaj
Banka Bawag, ki je bila z velikim deležem nezavarovanih posojil udeležena tudi v Istrabenzu in se umika s slovenskega trga, je minuli četrtek že vložila predlog za stečaj družbe. Le nekaj dni za njimi pa je tudi banka Unicredit objavila javni razpis za prodajo 1,72 odstotka NLB, ki ga je Poteza Naložbe zastavila pri banki, po izklicni ceni 23,8 milijona evrov.

Po izračunih Financ ima Skupina Poteza 49,7 milijona evrov kapitala in 66,5 milijona evrov sredstev in je realno brez vrednosti. V poslovnih knjigah delež v Potezi Naložbah vrednotijo na 32 milijonov evrov. Ta je na začetku leta imela za 18,9 milijona evrov kapitala ter 233,7 milijona evrov sredstev, vrednost večine naložb pa je po mnenju časnika prenapihnjenih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.