Potrč: Nimamo rekordnih števil okužb in maske na prostem ne bom nosil

Foto: Planet TV
Foto: Planet TV
"Resnično absurdno je, da se mediji, gospa Beović, gospod Krek in gospod Kacin obnašajo, kot da smo 5-letni otroci, ki ne razumejo osnove računanja odstotkov," pravi Marko Potrč.
Oglej si celoten članek

Po tem, ko je vlada sprejela nove ukrepe in spremembe na področju nošenja mask, je o smiselnosti teh ukrepov na glas spregovoril Marko Potrč, ki se na svojem Facebook profilu sprašuje, ali se zdravniki strinjajo s tem, da bodo po novem morali šolarji zadnje triade, dijaki in študenti ves čas pouka nositi maske. 

"Gledati samo številke pozitivnih testov, ob tem pa zanemariti število vseh opravljenih testov na tisti dan, nato pa govoriti o "rekordih", je absurd. Poročanje medijev, ki slepo sledijo besedam teh odločevalcev, je preprosto žaljenje osnovne človeške inteligence," je zapisal Potrč. O rekordih, pravi, bi lahko govorili le, če bi vsak dan testirali enako število oseb, ob tem pa bi se večalo število pozitivnih testov. 

Potrč ne upošteva, koga sploh testiramo

"Če imamo na tisoč opravljenih testov 40 pozitivnih, je logično, da jih bomo imeli na dva tisoč imeli okoli 80, torej dvakrat toliko, in da jih bomo na tri tisoč imeli okoli 120. In če bomo naredili 10.000 testov, bomo imeli okoli 400 pozitivnih. Mediji bi v tem trenutku glede na njihov trenutni način delovanja najverjetneje zagnali apokaliptično paniko, da imamo nov, neverjeten rekord, kar 400 okuženih. To bi seveda bilo smešno, če ne bi na podlagi teh zavajanj, odgovorni uvajali nove in nove neživljenjske ukrepe. Maske na prostem. Resno? Obvezne maske med poukom za učence. Na podlagi česa? Teh testov? Se vi šalite?," pravi Potrč.   

Potrč ob tem zanemari ključno dejstvo, da na covid-19 ne testiramo naključnega vzorca prebivalcev, ampak tiste, ki so bili v stiku s potrjeno okuženimi in tiste, ki imajo simptome prehladnih obolenj, kar pomeni, da je med njimi bistveno višja verjetnost, da bodo pozitivni, kot med splošno populacijo. Če bi dodatno testirali še ljudi, ki niso bili v stiku z okuženimi in nimajo nobenih simptomov, bi seveda ujeli še kakšnega okuženega, delež pozitivnih testov pa bi bistveno padel. Če imamo pri ciljanem vzorcu 3000 oseb sto okužb, jih pri razširjenem vzorcu 30.000 oseb gotovo ne bi imeli tisoč, kot sklepa Potrč.

Ob tem velja opozoriti, da na našem spletnem portalu redno poročamo tudi o številu opravljenih testov in pogosto tudi o deležu pozitivnih testov. 

Slovenija Potrč: Ugovarjajte podatkom in številkam

Posledicam ukrepov je vseeno, katero politično stranko podpirate, še poudarja Potrč in dodaja, da politična pripadnost na urgenci ne pomeni nič, prav tako ne, ko zaradi krize ljudje ne bodo imeli služb in ne bodo mogli plačevati kreditov.  

V zadnjih dneh se je v Sloveniji močno dvignilo število opravljenih testov. Od 8. septembra jih je dnevno opravljenih več kot 2000, izjema je le konec tedna, ko so številke običajno nižje. V zadnjih nekaj dneh se je število opravljenih testov dvignilo nad 3000. Podatki o testiranju za celotno obdobje od pojava novega koronavirusa kažejo, da v nobeni od dosedanjih faz ni bilo opravljenih toliko testiranj. Delež pozitivnih testov se giblje okoli 3 odstotkov, kažejo javno dostopni podatki na spletni strani sledilnika covid-19.  

"Ti testi ne potrjujejo okužbe. Zato je nedopustno govoriti o okuženih na podlagi teh testov. Potrdijo zgolj in edino sled virusa. To pa nujno ne pomeni, da je le-ta aktiven, še delujoč. Na tem testu ste torej lahko pozitivni, pa nujno niste ne bolni, ne prenašalec. Nikogar tako rečeno ne ogrožate," meni Potrč.  

xxx

Glavna značilnost ukrepov je nekonsistentnost

"Glavna značilnost ukrepov, ki jih imamo zdaj, je nekonsistentnost. Pri vsakem ukrepu imamo izjeme, nekaj, kar ruši celoten koncept in ga podaljšuje. /.../ Za vsako pravilo imamo izjemo, hkrati pa nobene pozornosti ne namenjamo izobraževanju," je v intervjuju za Žurnal24 povedal dr. Miha Avberšek, mikrobiolog, raziskovalec v zasebnem mikrobiološkem laboratoriju. Namesto omejitev in prepovedi sam predlaga bolj sorazmerne ukrepe. "Najbolj smiselno bi bilo, da vsak razmisli o tem, koliko odhodov v družbo dejansko mora opraviti. Razmisliti moramo, kako široko bomo srečevali ljudi, kar ne pomeni, da se bomo zaprli in ne bomo srečevali nobenega prijatelja. V trgovino lahko gremo na deset dni, ne pa vsak dan, v trgovino lahko gremo sami, ne s celo družino, ne z otroki. Razmišljati moramo, kdaj si je treba razkužiti oziroma, umiti in razkužiti roke. Če razmislimo o tem in to tudi res razumemo, smo že veliko naredili."

Miha Avberšek Ne moremo zaradi enega virusa nehati živeti
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 65

  • ode
    08:07 19. September 2020.

    Ne rabi nositi maske, ker njegov izmozgan fris itak izgleda, kot larfa. https://twitter.com/wrathofgnon/status/1185190744421584897/photo/2

  • 21:39 18. September 2020.

    Kdo je ta tip sploh? Samopromocija

  • 17:40 18. September 2020.

    Marko Potrc bravo...ftrgaj jih ko junce koronavirus je izmisljena zarota proti vsem nam obstaja samo na papiru in v glavah …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.