"Potrebujemo nov prelom"

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Predsednik države Danilo Türk je na slovesnosti ob dnevu upora proti okupatorju poudaril nujnost novega preloma s preteklostjo in zavrnitev poskusov prikrojevanja ali ponarejanja zgodovine.
Oglej si celoten članek

Danes se spominjamo dejanja, ki ga "upravičeno slavimo kot najpogumnejše dejanje v zgodovini našega naroda. Upor proti okupatorju je bil odločno dejanje naroda, ki je razumel, da mora svoj obstoj braniti z orožjem v roki in za ceno tveganja življenj svojih sinov in hčera. To je bilo junaško dejanje in hkrati izraz visoke politične zrelosti naroda," je na proslavi ob dnevu upora proti okupatorju dejal predsednik republike Danilo Türk.

Predsednik je odločitev za upor označil za prelom s preteklostjo, v kateri sta se izrazila junaštvo in samozavest naroda ter politično zrelo razumevanje zgodovinskih okoliščin.

Pripadamo torej narodu zmagovalcev. To je bil izjemen dosežek izjemnega trenutka v zgodovini našega naroda.
predsednik države Danilo Türk

V zavesti našega naroda je narodnoosvobodilni boj uveljavil pomembne vrednote – samozavest, hrabrost, tovarištvo, svobodoljubje in privrženost kulturnemu izročilu. Slovenski narod je bil prav zaradi narodnoosvobodilnega boja na pravični, zmagoviti strani. "Druga svetovna vojna je bila globalni spopad, ki je odločal o tem, kakšna bo moralna usoda in razvojna smer celotnega sveta," je dejal Türk.

Ne prikrojevanju zgodovine
Opozoril je na to, da je pri ocenjevanju zgodovine treba upoštevati elementarna etična načela, kot so običajna človeška poštenost, metodološka merila zgodovinopisja kot znanosti ter pravne norme in postopke, kadar resnico odkrivamo po pravni poti. Časovna razdalja omogoča nova raziskovanja in nove vpoglede, ki pa ne smejo postati poskusi "političnega prikrojevanja ali ponarejanja zgodovine".

Sposobnost prelomiti s preteklostjo smo v Sloveniji morali izkazati ponovno pred dvajsetimi leti, ko smo "odprli pot razvoju v razmerah neodvisnosti, spoštovanja človekovih pravic in vključevanj v najbolj obetavne oblike evropskega povezovanja in združevanja".

Danes nam pogled nazaj daje jasno sliko: prelom z Jugoslavijo je bil zgodovinsko nujen in pravočasen ter politično in pravno neoporečen.
predsednik države Danilo Türk

Türk je dejal, da je Slovenija v mednarodni skupnosti spoštovana, velja za uspešno državo z dobrim ekonomskim in socialnim položajem. Ob tem pa je opozoril, da zaradi tega ne moremo biti manj zaskrbljeni nad težavami, s katerimi se soočamo po osamosvojitvi.

Potrebujemo nov prelom
Znašli smo se v položaju, ko je potreben nov prelom, poudarja predsednik. Prelomiti je treba s tranzicijsko navlako, tajkunstvom, korupcijo, ciničnim omalovaževanjem pravosodja. Izpostavil je tudi potrebo po razjasnitvi orožarskih zgodb.

Za uspešen prelom so po njegovem mnenju potrebni organi nadzora in pravosodja, ki ne bodo podlegli političnim pritiskom in vplivom socialnih omrežij. Politika mora sprejemati odločitve, ki bodo dokazovale sposobnost ustvarjanja ustreznih in kompetentnih odgovorov na izzive. Treba pa se je tudi vrniti k vrednotam, "ki so vodile našo skupnost v prelomnih letih 1941 in 1991: pogum, zaupanje vase in predvsem odgovornost za skupno dobro vseh nas, vse naše skupnosti". Ob tem je poudaril, da je ta odgovornost nad interesi posameznih političnih strank.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.