Potrjeno: Agrokor začasno ostal brez delnic Mercatorja

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Ljubljansko okrajno sodišče je s sklepom v celoti potrdilo odločitev Agencije za varstvo konkurence (AVK) o začasnem zasegu delnic Mercatorja in pritožbo Agrokorja kot neutemeljeno zavrnilo.
Oglej si celoten članek

Odločitev Okrajnega sodišča v Ljubljani o pritožbi Agrokorja je Agencija za varstvo konkurence prejela danes. Okrajno sodišče je odločalo o pritožbi Agrokorja na sklep AVK o začasnem odvzemu Mercatorjevih delnic zaradi zavarovanja izvršitve odločbe o prekršku, s katero mu je zaradi domnevno storjenega prekrška pri prevzemu polnilnice vode Costella odmerila globo v znesku 53,9 milijona evrov. V Agrokorju so prepričani, da je sklep o odvzemu delnic "protiustaven, arbitraren in nezakonit".

Agrokor obžaluje odločitev ljubljanskega okrajnega sodišča. V skupini Fortenova, ki je nastala iz zdravega jedra Agrokorja, so v sporočilu za javnost ocenili, da obrazložitev odločitve okrajnega sodišča ni prepričljiva in je pravno šibka, zato Agrokor vztraja, da je sklep agencije protiustaven, arbitraren in nezakonit ter da je AVK pri izdaji sklepa o začasnem odvzemu delnic grobo kršila pravila postopka.

Da bi dosegel razveljavitev sklepa agencije in uveljavil svoja lastniška upravičenja v Mercatorju, bo Agrokor zoper sklep in odločitev ljubljanskega okrajnega sodišča uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva. V Zagrebu pri tem niso natančneje navedli, katera ta sredstva so.

V Fortenovi so pojasnili, da je sodišče med drugim ocenilo, da je Agrokorjevo tolmačenje instituta iz petega odstavka 201. člena zakona o prekrških preozko, zato ni upoštevalo Agrokorjevega ključnega argumenta, da AVK v konkretnem primeru ni imela pravne podlage za izdajo sklepa o začasnem odvzemu delnic Mercatorja.

Sodišče je "s površnim branjem določb zakona o preprečevanju omejevanja konkurence" zavrnilo tudi Agrokorjev pritožbeni očitek, da direktor agencije ni pristojen za sprejem odločitve o začasnem odvzemu delnic, saj da lahko takšno odločitev sprejme le prekrškovni senat, so še navedli v hrvaški skupini.

Mercator

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v odzivu na Twitterju zapisal, da je "Slovenija pravna država in slovensko zakonodajo je potrebno spoštovati". 

Sodišče čaka še ena odločitev

Ljubljansko okrajno sodišče sicer odloča tudi o Agrokorjevi zahtevi za pravno varstvo zoper samo odločbo o prekršku. Sodišče je zadevo v reševanje dobilo sredi decembra, glede na njeno naravo pa ta ne bo in ne more biti rešena v nekaj dneh, so takrat povedali na sodišču.

V Fortenovi so spomnili, da je Agrokor o spornem ravnanju AVK v tem postopku in o sumu, da "slovenski upravni in drugi organi zaradi nacionalnih političnih razlogov in v nasprotju s slovensko zakonodajo in prakso EU preprečujejo prenos Mercatorjevih delnic z Agrokorja na skupino Fortenova", že obvestil vodje evropskih in nacionalnih regulatorjev za področje varstva konkurence.

O "ovirah v Sloveniji" obvestili tujino

Hkrati je Agrokor o "ovirah, s katerimi se v zadnjem letu srečuje kot vlagatelj v Sloveniji", minuli petek pisno podrobno seznanil še bonitetne hiše Fitch, Moody's, Standard & Poor's in pisarni Svetovne banke v Washingtonu in Bruslju ter nevladne organizacije Transparency International v Bruslju in Berlinu.

Prepričani so namreč, da je treba te ustanove opozoriti na kršitev legitimnih pričakovanj investitorjev glede spoštovanja zakonodaje in prakse glede naložb znotraj EU, diskriminacije na podlagi nacionalnosti glede naložb znotraj unije in glede kršitev, ki dejansko pomenijo "omejevanje pravic in nezakonito razlastitev investitorjev v EU".

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:34 7. Januar 2020.

    Kako fantastičen dan je danes!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.