Potrjeno: Kavčič proti Kresalovi

Foto: Žurnal24 Novo vodstvo bo LDS volila na kongresu, ki bo 28. maja v Ljubljani. (Foto: Dejan
Svet LDS je na seji potrdil kandidaturi Kavčiča in Kresalove za predsednika stranke in kandidature treh kandidatov za podpredsedniška mesta.
Oglej si celoten članek

Katarina Kresal in Blaž Kavčič sta tako uradna kandidata za predsednika stranke, o čemer bodo odločali na kongresu stranke 28. maja. Na samem kongresu sicer lahko kandidaturo vloži še kdo, vendar le, če zbere podporo 130 delegatov kongresa.

O aktualnem niso govorili
Kljub pričakovanjem svet ni razpravljal o aktualnih političnih zadevah, je sporočil predsednik sveta Aleš Gulič. Ta se osebno ni želel opredeljevati glede morebitnih predčasnih volitev, čeprav "glede na tisto, kar je slišal, videl in začutil v zadnjem času", vanje zelo dvomi.

Soglasje h kandidaturi za podpredsednika stranke je podalo deset članov, a je svet potrdil le tri, Zdenko Cerar, Slavka Ziherla in Aleša Zalarja. Zadostne podpore tako med drugimi nista dobila tudi predsednik sveta Aleš Gulič in nekdanji poslanec Jožef Školč.

Kresalova je pred začetkom seje deseterico kandidatov za podpredsedniški položaj ocenila kot najboljše kandidate, ki so ljudje, na katere se zanaša in z njimi sodeluje. Napovedala je še, da bo z izborom zadovoljna, ne glede na to, kdo bo zapolnil mesta.

Prepričana v zmago
"Ne vem, če so že kdaj kakšnega politika v tako kratkem času tolikokrat napadli, kot so mene. Poglejte leto 2010, kar usuli so se mi po glavi, od psov do Nacionalnega preiskovalnega urada in izbrisanih. Če sem to preživela, potem nek postopek pred računskim sodiščem ne more bistveno vplivati na moje kolege v stranki,"  je pred sejo Kresalova komentirala mnenja nekaterih, da bi osnutek revizijskega poročila računskega sodišča o najemu prostorov NPU utegnil zamajati njeno kandidaturo. Prepričana je, da bo zmagala, saj so po njenem mnenju "ta štiri leta pokazala, iz kakšnega testa smo in da smo verodostojna stranka".

Na vprašanje, kakšen volilni rezultat pričakuje od stranke, če bo ohranila mandat, pa odgovarja, da mora predsednik stranke delati na tem, da je stranka konsolidirana in umirjena, na drugi strani pa mora skrbeti, da prepriča ljudi v vrednote, ki jih ima v statutu. "Ne postavljam si imaginarnih ciljev glede procentov, hočem pa, da smo najboljši," je dejala Kresalova.

Kavčič za srednji razred
Kandidat za predsednika Blaž Kavčič že v soboto začenja s kampanjo oziroma s pokrajinskimi predstavitvami programa, s katerim se bo na kongresu predstavil. Njegov program izvira iz preteklega sodelovanja s civilno družbo v državnem svetu. "To pomeni verodostojno usmeritev v interese srednjega razreda, trajnostni razvoj in jasno razmejitev med vlogo od družbeno koristnih in družbeno plenilskih elit," pojasnjuje Kavčič.

Na vprašanje, ali bi utegnil osnutek revizijskega poročila o najemu prostorov NPU zamajati kandidaturo Kresalove, pa je Kavčič odgovoril, da na to nima nobenega vpliva in tega ne more komentirati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.