"Pouk naj se zaključi že v petek"

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Predsednica NSi Ljudmila Novak v pisni poslanski pobudi ministru Pikalu predlaga, naj se pouk zaključi že v petek in ne v ponedeljek.
Oglej si celoten članek

Ministra Pikala tako poziva, naj spremeni šolski koledar oziroma izda šolam soglasje za zaključek pouka v petek. Kot v pobudi navaja Novakova, so skladno s sprejetim šolskim koledarjem za 24. junij predvidene proslave pred dnevom državnosti, razdelitve spričeval in pouk. "Ne glede na to, da imajo šole možnost, da lahko s soglasjem ministra nekatere aktivnosti izvedejo v drugih rokih, kot so določene s koledarjem, ministru predlagam, da z ustrezno spremembo aktov oz. izdajo soglasja omogoči zaključek pouka že v petek, 21. junija, z razdelitvijo spričeval in izvedbo proslav," je zapisala Novakova.

Po njenih navedbah so namreč ocene so namreč takrat že zaključene, pouk se praktično ne izvaja, bi pa zaključek pouka v petek "omogočil, da bi starši z otroki lahko skupaj preživeli več časa zaradi podaljšanega vikenda in praznika dneva državnosti ter na ta način lažje uskladili družinske obveznosti".

Šole ministrstvo prosile za soglasje

Nekatere šole so ministrstvo že zaprosile za soglasje, da bi spričevala učencem razdelili že v petek oziroma v soboto. Na ministrstvu pa so, kot so pojasnili za STA, v začetku junija šole z okrožnico pozvali k upoštevanju določil pravilnika, ki sistemsko ureja tako enoten začetek kot tudi zaključek pouka v šolskem letu. Zadnji dan pouka je tako določen na isti datum za vse šole v državi, pojasnjujejo na ministrstvu.

Po njihovih navedbah so v okrožnici pojasnili tudi, da v primeru določanja datuma razdelitve spričeval šola ne more sama določiti, da bi se ta dan pouka izvedel v drugem terminu. To je sicer mogoče za dva dneva pouka, ki ju šola lahko določi v letnem delovnem načrtu.

Kot še navajajo na ministrstvu, so podrobnejša navodila o šolskem koledarju 30. junija lani objavili na spletni strani ministrstva, z okrožnico pa so šole o njih obvestili tudi na portalu ministrstva 3. julija lani.

Šolski koledar za tekoče šolsko leto je bil na ministrstvu sicer potrjen maja lani, torej v času, ko je v vladi sodelovala tudi NSi. Pred koncem šolskega leta je tako potrjen tudi že šolski koledar za prihodnje šolsko leto.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 07:58 20. Junij 2013.

    Ko ni več v vladi, je pa strašno pametna ...

  • 22:20 19. Junij 2013.

    Matr se je zgodi spomnila....

  • mph
    17:41 19. Junij 2013.

    Kdo bi si mislil, da bi se s to tukaj kdaj strinjal. Ampak tako je skoraj od vekomaj ... sploh …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.