Pouk tudi v gasilskem domu

Foto: Sandra Čibej Požar v šoli Stara cerkev Foto: Sandra Čibej Požar v šoli Stara cerkev Foto: Sandra Čibej Požar v šoli Stara cerkev Foto: Sandra Čibej Požar v šoli Stara cerkev Foto: Bralec Grega Osnovna šola stara Cerkev požar Foto: Twitter Osnovna šola stara Cerkev požar Foto: Bralec Grega Osnovna šola stara Cerkev požar Foto: Bralec Grega Osnovna šola stara Cerkev požar
Učenci Osnovne šole Stara Cerkev v Občini Kočevje, ki jo je v nedeljo uničil požar, bodo imeli jutri dejavnosti, v sredo pa bo že stekel pouk.
Oglej si celoten članek

Pogorišče si je danes med drugim ogledala posebna intervencijska ekipa z direktorata za investicije na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki je naredila natančen popis škode. 

Pouk bo do konca šolskega leta potekal v kletnih prostorih šole ter v prostorih krajevne skupnosti in gasilskega doma.

Po oceni škode bo ministrstvo zaprosilo vlado za intervencijska sredstva, za katera računa, da jih bo vlada odobrila. Edini del šole, ki v požaru ni bil poškodovan, je tisti, ki je bil zaščiten s posebnim protipožarnim betonskim zidom in v katerem so učilnice za kemijo, fiziko in laboratoriji.

Skupaj s predstavniki ministrstva si je danes pogorišče ogledal tudi predstavniki zavarovalnice in kočevski župan Vladimir Prebilič. Po podatkih Radia Slovenija naj bi bila šola zavarovana pri zavarovalnici Adriatic Slovenica v višini treh milijonov evrov.

Se sploh izplača popravljati?

Škode naj bi bilo po prvih ocenah za vsaj 1,5 milijona evrov, vendar bo lahko ta na koncu tudi višja, je danes pojasnil Prebilič. Gasilci so namreč temeljito zalili tudi tisti del objekta, ki ni gorel. Tako so namreč preprečili širjenje požara.

Vendar pa sta verjetno zaradi tega uničeni električna in vodovodna napeljava, ki ju bo treba sanirati, meni kočevski župan. Kot je pojasnil, je težko oceniti, kakšna bo posredna škoda, saj še ni znano, ali bo treba objekt porušiti in zgraditi na novo. V tem primeru bodo po njegovem mnenju stroški sanacije višji od zdaj ocenjene škode.


Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki je zvečer obiskal pogorišče, je izpostavil pomembnost čimprejšnje obnove objekta. Kot je povedal, je največji problem, kako zaključiti šolsko leto. O organizaciji pouka se bodo dogovorili danes na direktoratu za osnovno šolo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.