Povečan primanjkljaj države

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockphoto)
Primanjkljaj države se je v prvem četrtletju 2010 zopet zelo povečal. Znašal je namreč 9,5 odstotka BDP.
Oglej si celoten članek

Primanjkljaj države se je v prvem četrtletju 2010 v primerjavi z drugo polovico lanskega leta, ko se je zaradi upočasnitve trošenja države relativno zmanjšal, prav zaradi ponovnega porasta izdatkov v prvem četrtletju letos povečal na 786 milijonov EUR oziroma na 9,5 % BDP, v enakem obdobju leta 2009 pa je znašal 494 milijonov EUR oziroma 6,0 % BDP. Skupni izdatki države so se v prvem četrtletju 2010 v primerjavi s prvim četrtletjem 2009 nominalno povečali za 4,9 %, skupni prihodki pa so bili za 2,5 % manjši kot leto prej.

Relativno velik porast skupnih izdatkov države na začetku leta je predvsem posledica nominalne rasti socialnih nadomestil v denarju in naravi (za 5,4 %) in izdatkov za obresti (za 45,2 %) kot posledice rasti dolga države. Izdatki za sredstva za zaposlene so se v prvem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem leto prej povečali za 3,2 %, tekoči izdatki za blago in storitve pa za 3 %.

Upočasnilo pa se je investicijsko trošenje države, saj so bili izdatki za bruto investicije v prvem četrtletju nominalno za 1,2 % večji kot v prvem četrtletju 2009. Delež skupnih izdatkov države se je zato glede na BDP relativno povečal, in sicer z 49,5 % BDP v prvem četrtletju 2009 na 52,3 % BDP v prvem četrtletju 2010.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.