Povprečna plača 965,71 evra

Foto: Žurnal24
Povprečna neto plača v Sloveniji je junija znašala 965,71 evra. Debelejši kruh so si najbolj odrezali v distribuciji elektrike, plina in pare ter v bančni in zavarovalniški dejavnosti.
Oglej si celoten članek

V letni primerjavi se je povprečna neto plača povečala za 4,4 odstotka. Povprečna bruto plača na zaposleno osebo v Sloveniji je junija dosegla 1491,57 evra, kar je 1,1 odstotka več kot mesec prej in 4,4 odstotka več kot junija lani.

Plača se je povečala v polovici dejavnosti. Najbolj so plače poskočile v dejavnostih oskrba z električno energijo, plinom in paro (za 9,0 odstotka) in finančne in zavarovalniške dejavnosti (za 8,3 odstotka). Med tistimi področji dejavnosti, v katerih je upadla, se je najbolj znižala v dejavnostih rudarstvo (za 3,4 odstotka) in zdravstvo in socialno varstvo (za 1,3 odstotka).

Ljubljančani največ, Postojnčani najmanj
Najnižjo povprečno mesečno plačo prejemajo prebivalci notranjsko-kraške regije (862 €), sledijo pomurska (875,48 €) in koroška regija (896,71 €). Največje plače pa v povprečju prejemajo v osrednjeslovenski statistični regiji (1.051,86 €), obalno-kraški (965,97 €) in gorenjski regiji (947,23 €).

Najbolj se je sicer plača v zadnjem času zvišala v spodnjeposavski (za 5,8 odstotka) in koroški (za 3,8 odstotka), najmanj pa v osrednjeslovenski statistični regiji (za 0,1 odstotka).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.